U Bečićima počeo Međunarodni kongres računovođa i revizora Crne Gore

Dodajte komentar

U hotelu „Mediteran“ u Bečićima, počeo je sa radom XVI Međunarodni kongres računovođa i revizora Crne Gore. Kongres već tradicionalno organizuju Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore (ISRCG) i Ekonomski fakultet iz Podgorice, Univerzitet Crne Gore.

Tema ovogodišnjeg kongresa „Finansijsko – računovodstvene inovacije u funkciji pouzdanog finansijskog izvještavanja“ pobudila je veliku pažnji i interesovanje, kako računovodstvene profesije, tako i akademske zajednice. U toku trodnevnog trajanja Kongresa, biće prezentirano 27 stručnih/naučnih radova, predstavljenih kroz Zbornik radova, od autora iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i EU.

Takođe, održaće se nekoliko panela i okruglih stolova, na teme koje je crnogorska računovodstvena i revizorska struka prepoznala kao relevantne i aktuelne.

Učesnici Kongresa su predstavnici računovodstvene i revizorske struke iz Crne Gore i regiona, ali i eminentni predstavnici akademske zajednice, javnog sektora, bankarskog i realnog sektora. Kongres prati preko 350 učesnika iz zemlje i inostranstva. Po prvi put u Crnoj Gori, Kongres se prati preko „hibridnog sistema“, online platforme, kombinacijom prisustva uživo i online, što je obezbijedio Mtel Crna Gora, kao generalni pokrovitelj i partner Kongresa. Ovo je prvi događaj hibridnog tipa održan u Crnoj Gori. Ove godine Kongres online prati preko trećine učesnika.

Kongres je otvorio Prof. dr Vinko Nikić, Predsjednik Upravnog odbora ISRCG, koji je ukazao na aktuelne izazove koji se nalaze pred računovodstvenom i revizorskom strukom u ovom delikatnom trenutku, izazvanom globalnom pandemijom COVID 19. Podsjetio je na saradnju sa nadležnim državnim institucijama, regionalnim strukovnim udruženjima i međunarodnim institucijama, uz očekivanje da će se postojeći oblici saradnje nastaviti i produbiti.

Ispred Uprave prihoda i carina Crne Gore, učesnicima Kongresa se obratio mr Aleksandar Damjanović, Direktor uprave, koji je zahvalio organizatorima na dosadašnjoj uspješnoj saradnji, uz očekivanja da će se postojeća međusobna saradnja izdići na još veći nivo, posebno u oblastima finansijskog izvještavanja, procjene i forenzičkog računovodstva, kao specifičnim vještinama koje će u narednom periodu biti sve potrebnije. Pozvao je predstavnike ISRCG, kao reprezentativnog strukovnog udruženja da pomogne državnim institucijama u obuci kadrova, posebno zbog činjenice da slijedi usvajanje i implementacija važnih zakonskih rješenja, gdje ISRCG može da da svoj puni doprinos.

G-din Vladimir Joković, Predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore, pozdravio je skup ispred najvišeg zakonodavnog tijela Crne Gore. Ukazao je na činjenicu da saradnju između državnih institucija i ISRCG-a, kao predstavnika računovodstvene  i revizorske profesije,treba unaprijediti, sa ciljem da se uredi sistem javnih finansija u Crnoj Gori. Pozvao je predstavnike ISRCG da se što više uključe u izradu zakonodavnog okvira u oblasti računovodstva i revizije i srodnih oblasti, uz obećanje da će struka u njemu lično, kao i u Odboru kojim predsjedava, imati pouzdanog prijatelja i partnera.

Učesnicima Kongresa se obratio i Prof. dr Mijat Jocović, Prodekan za nauku i saradnju sa biznis zajednicom Ekonomskog fakulteta u Podgorici, Univerzitet Crne Gore. Izrazio je zadovoljstvo što su, uprkos aktuelnoj situaciji, ISRCG i Ekonomski fakultet, kao koorganizatori uspjeli da organizuju Kongres, uz učešće eminentnih učesnika iz regiona, i veliki broj propratnih sadržaja. Apostrofirao je saradnju između Ekonomskog fakulteta i ISRCG kao uspješan primjer saradnje između struke i akademske zajednice.

Mladen Vlahović, Direktor Direktorata za centralnu harmonizaciju, pozdravio je učesnike skupa ispred Ministarstva finansija i socijalnog staranja. Zahvalio je organizatoru na uspješnom Kongresu, uz nadu da će se uspješna sradnja nastaviti, uz što aktivnije učešće državnih organa, nadležnih za oblast računovodstva i revizije.

Kongres je pozdravilo Kevin Dancey, Glavni izvršni direktor Međunarodne federacije računovođa (IFAC) koji se pohvalio rad ISRCG na unapredjenju profesije na nacionalnom i evropskom nivou.

U okviru Kongresa, potpisan je Sporazum o saradnji između ISRCG i Uprave prihoda i carina Crne Gore, čime će se međusobna saradnja između ISRCG, kao nosioca javnih ovlašćenja u domenu računovodstva i revizije i državnih organa, koji su najviše zainteresovani za kvalitet finansijskog izvještavanja, podići na još veći i kvalitativniji nivo. Naredni korak i jedan od zaključaka sa Kongresa je da je potrebno potpisati sporazum sa Udruženjem pravnikau u cilju zajedničkog iniciranja izmjena i dopuna zakonskih rešenja koja regulišu računovodstveni profesiju i privrednu djelatnost.

Na početku Kongresa, održan je in memoriam za nedavno preminulog Prof. dr Zorana Todorovića, jednog od utemeljivača ISRCG, i jednog od najeminentnijih eksperata u oblasti računovodstva i revizije u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *