Zemlje u regionu brine rast cijena energenata

Dodajte komentar

Zemlje u regionu brine rast cijena energenata, a neke su već odlučile da pronađu načine sa ublažavanje i rješavanje problema.

U Bosni i Hercegovini je nakon sastanka poslodavaca sa predstavnicima Elektroprivrede BiH najavljeno poskupljenje elektične energije od 70 do 120 posto, što bi, kako se ocjenjuje bilo katastrofalno za privredu i građane. Tim povdom oglasio se i premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazavši kako, dok je on na čelu Vlade, neće doći do poskupljenja struje.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je formiranje velike radne grupe na nivou države koja će pokušati da riješi problem poskupljenja građevinskog materijala.

On je izjavio da su mu vlasnici jedne cementare u Srbiji rekli da će, ako cijene struje na liberalizovanom tržištu budu ovoliko visoke, morati da podignu cijenu cementa za 25 odsto, što će donijeti sa sobom podizanje cijena u građevinarstvu.

Vučić je za TV Pink rekao da to znači da će svi građevinski materijali poskupjeti za 25 odsto, pa će se to odraziti na sve građevinske radove.

– Ode u nebesa kamen, cement i kreč. Da ne pričamo o energentima, gasu, uglju i električnoj energiji – rekao je Vučić.

Albanski premijer Edi Rama upozorio je da zemlji prijeti velika energetska kriza zbog skoka cijena energenata na svjetskom tržištu.

Rama je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da su širom svijeta vidljive posljedice povećanja cijene goriva i gasa i da Albanija ne može da izbjegne situaciju koju je uporedio sa posljedicama pandemije ili zemljotresa.

– Za Albaniju prosječna godišnja nabavna cijena energenata iz uvoza skoro se utrostručila u odnosu na prošlu godinu, kazao je Rama.

On je obećao da će vlada učiniti sve da zaštiti ugroženo stanovništvo i mala preduzeća od udara ove nove krize.

Otvaranje ekonomija poslije pandemije i povećana potražnja za energentima, doveli su do skoka cijene gasa za 250 odsto i rasta cijene ugljenika za 80 odsto, dok je cijena nafte skočila sa 60 dolara po barelu u avgustu na 80 dolara danas.

Prema sadašnjim projekcijama cijena nafte bi mogla da dostigne 100 dolara za barel do kraja godine.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *