Problemi u morskom prevozu robe bi se mogli odraziti na cijeli svijet

Dodajte komentar

Veliki su problemi u globalnom transportu roba i mogli bi se odraziti na cijeli svijet.

Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj država (OECD), morem se prevozi 90 posto svjetskih dobara, od čega se njih 60 posto tokom transporta skladišti u kontejnerima.

Nedovoljan broj kontejnera uzrokovao je poskupljenje brodskog prevoza i nestašicu robe. Analitičari tvrde da je izvorni uzrok pandemija koronavirusa.

Pandemija je za posljedicu imala manji broj radnika u lukama te promjene u kupovnim navikama ljudi. Sve ovo je doprinijelo da veliki broj kontejnera duži period stoji u lukama širom svijeta.

Prema pisanju agencije Reuters, izgledno je da će se ovi problemi nastaviti i u sljedećoj godini. Reuters se pozvao na saopštenje jedne od kompanija koje se bave morskim prevozom roba, danskog Maerska koji prevozi jedan od pet kontejnera u svijetu. Ova kompanija je standardizirala ovakav način transporta 1956. godine a čime je revolucionalizirala globalnu trgovinu.

Tokom 80-ih godina u kontejnerima se prevozilo 102 miliona tona robe, a do 2017. prevozilo se 1,83 milijarde tona robe. Pretpostavlja se da će spomenuti problemi pogoditi cijeli svijet.

(Klix.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *