Najveće plate primaju Slovenci, najmanje Makedonci

Dodajte komentar

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić iznio je prije dva dana “Maršalov plan” za Crnu Goru koji, između ostalog, predviđa minimalnu zaradu 450 eura, povećanje svih zarada u državi za otprilike oko 17 odsto. Sa te dvije mjere ministar vjeruje da će Crna Gora do kraja sljedeće godine doći do 700 eura prosječne neto zarade. U narednoj godini, kaže, biće ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje na zarade.

A kolike su prosječne zarade u regionu?

Prema poslednjim raspoloživim podacima iz svih šest državnih zavoda za statistiku zemalja bivše Jugoslavije, u julu je najveća prosječna neto zarada zabilježena u Sloveniji, skoro 1.250 eura, prema hrvatskih 940 eura (7.046 kuna), ili srpskih 550 eura (64.731 dinar).Na dnu liste je Severna Makedonija, sa nešto više od 460 eura (464,10 denara) neto zarade.

Prosječna zarada u Crnoj Gori bez poreza i doprinosa u avgustu je, prema podacima Monstata, iznosila 532 eura, što je 0,4 odsto više nego u julu. Ispod Crne Gore po visini neto prosječne plate, osim Makedonije, našla se BiH sa nešto više od 513 eura.

No, od početka godine čitav region bilježi i rast inflacije. U julu je na godišnjem nivou on iznosio 3,1 odsto u Hrvatskoj, 2,4 odsto u Sloveniji i 3,3 odsto u Srbiji, u Crnoj Gori 0,3 odsto, pa iako se i dalje kreće u zadatim okvirima centralnih banaka, zabrinjava njegov pozitivni trend, koji ubrzava.

Ne može se, doduše, reći da je trend rasta inflacije ograničen samo na nekadašnje jugoslovenske države, već je u ovom trenutku aktuelan u čitavom svijetu zbog nagomilanih inflatornih pritisaka sa svih strana.

Šta donosi najavljena poreska reforma: Na dobitku zaposleni sa prosječnim i nižim platama

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *