Alternativni investicioni fondovi ulažu u fudbal

Alternativni investicioni fondovi sve više novca ulažu u najvažniju sporednu stvar na svijetu – fudbal – a neki od njih postali su većinski vlasnici najpoznatijih evropskih klubova.

Utakmica između italijanskog Milana i Španskog Atletiko Madrida nije bila samo nadmetanje samo dva najbolja fudbalska kluba već i dva alternativna investiciona fonda. Naime, većinsko vlasništvo nad italijanskim klubom od 2018. godine ima američka kompanija Elliott Management Corporation, dok je ovog juna alternativni investicioni fond Ares Management stekao učešće u španskom klubu od 33,9 odsto.

Iz godine u godinu u ovom sportu je sve više ovakvih primjera. Posljednji u nizu je najava američkog investicionog fonda 777 Partners da kupuje italijansku Đenovu (Genoa).

Investicioni fondovi najčešće stiču vlasništvo nad klubovima tako što im pomažu da se izvuku iz dugova, kao i da investiraju u stadione i kupovinu igrača. Prethodno smo svjedočili trendu kupovine klubova od strane bliskoistočnih naftaških bogataša, kineskih i investicija tajkuna sa Istoka, a sada su na red došli alternativni investicioni fondovi.

Međutim, pitanje koje muči analitičare je kako se to njima isplati. Povraćaj novca nije zagarantovan, posebno ako klub u koji ulažu ne napravi dobre rezultate na takmičenjima ili ne sklopi lukrativna sponzorstva. Zato fondovi često istovremeno ulažu u nekoliko klubova, i to različite snage u različitim ligama, jer tako ne stavljaju “sva jaja u istu korpu”.

Izvor: Blumberg/Bif.rs

Check Also

Zabranjuje se prodaja cigareta na pijacama

Kako bi se smanjila dostupnost duvanskih proizvoda maloljetnim licima, Izmjenama i dopunama Zakona o duvanu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.