Brkovićevi krediti mogu da pojedu imovinu

Dodajte komentar

U Privrednom sudu u Podgorici za 11. novembar ove godine zakazano je ročište na kojem će se odlučiti da li će u preduzeće “Vektra Boka” biti uveden klasični stečaj kroz bankrot ili ne. Prethodni stečajni postupak uveden je u junu na zahtjev Uprave prihoda i carina koja je kao povjerilac podnijela predlog na osnovu člana 177 Zakona o stečaju, koji omogućava povjeriocima da zatraže uvođenje klasičnog stečaja kroz bankrot, ako stečajni dužnik ne postupa po planu ili postupa suprotno planu reorganizacije, koji ima jačinu sudske odluke. Sadašnji i bivši radnici “Vektra Boke” imaće korist od uvođenja klasičnog stečaja u ovu kompaniju, jer onda sva njihova potraživanja idu u prvi isplatni red i imaju prioritet u naplati. Prema procjenama njihovog pravnog zastupnika, advokata Jovana Pejovića, radnici će uspjeti da naplate potraživanja, prenosi portal Dan.co.me.

– Ipak, stečajem će biti na šteti gradu. Aktiviraju se krediti koje je vlasnik Dragan Brković dizao preko “Vektre Montenegro” koja je u stečaju, pojasnio je Pejović. Premda, po zakonu, većinski vlasnik ličnim kreditima ne smije da opterećuje imovinu akcionarskog društva, advokat Pejović kaže da je najnoviji podatak da je imovina nekadašnje HTP Boka dodatno opterećena kreditom kod CKB od 4 miliona eura.

– Postoji indicija da su četiri miliona eura kredita koja su formalno podignuta na ime Vektra Boke odmah prebačena za Podgoricu, što treba provjeriti, a 24 miliona koje je Vektra Montenegro “potrošila” ili nekome proslijedila, treba da budu sledeći teret na imovinu Boke. Nažalost, ostaje pitanje kada se vrate dugovi Vektre Montenegro, da li će išta ostati u Herceg Novom od imovine bivše HTP Boka, rekao je Pejović.

Vrijeme je, kako kaže, da se ovome stane na kraj i sve ispita.

– I dalje kompanija ne radi preko računa, prema onome što znam, a još 20 radnika je ostavljeno na ulici, ukazao je Pejović. Inače, “Vektra Boka” se u stečaju kroz reorganizaciju nalazi od 2015. godine, a ovaj plan počeo je da se primjenjuje u februaru 2017.

I pored prodaje imovine u vrijednosti od oko deset miliona eura, “Vektra Boka” nije isplatila u predviđenom vremenu obaveze prema radnicima u vrijednosti od oko 250.000 eura, kao i obaveze za poreze i doprinose u iznosu nešto većem od milion eura.

Dio novca od prodaje imovine “Vektra Boka” pozajmila je drugim firmama u vlasništvu Dragana Brkovića ili članova njegove porodice. Dragan Brković i njegovi sinovi, te izvršni direktor Milić Popović, nalaze se u pritvoru od kraja avgusta.

Pejović kaže da je pitanje da li će i sada tužilaštvo, a trebalo bi, ispitivati pet miliona eura navodne pozajmice do 50 miliona, koliko su sami priznali da je šteta na imovini “Vektra Boke”, odnosno HTP Boka.

– Da se pitam, njima bi se trebalo da se prizna status zaštićenih svjedoka i dobro ispita gdje su pare išle, a onda vidjeti ko je vlasnik Boke, kategoričan je Pejović.

Naglasio je da su završene sve parnice u korist radnika, u poslednje vrijeme naplaćena su potraživanja za 77 radnika koja ranije nisu bila priznata, a očekuje se naplata za još 37.

Inače, bivši radnici “Vektra Boke” protestuju ispred hotela “Plaža” od 5. avgusta zahtijevajući da im se isplate potraživanja iz radnog odnosa.

Oni tvrde da radnicima koji su bili angažovani u tom preduzeću od uvođenja stečaja od 1. septembra nisu produženi ugovori o radu, a poslodavac im je isplatio samo zarade za maj, jun, jul i avgust ove godine, dok im je ostao dužan za plate od novembra 2019. do maja 2021. godine.

Izvor: Dan.co.me

Foto: Radio Jadran

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *