Ovako izgleda redizajnirani električni Yugo (foto)

Makedonski dizajner Dejan Hristov privukao je pažnju konceptom električnog Yuga za 21. vijek. Njegove rendere prenijeli su mnogi strani mediji, a on najavljuje da će projekt predstaviti kao poslovni poduhvat.

Na platformi Behance nedavno se pojavio koncept automobila koji je probudio duhove, ne samo na području bivše nam države, nego i u ostatku automobilskog svijeta. Tamo je, naime, osvanuo niz rendera koji prikazuju modernizirani Zastavin Yugo u obliku koji bi bio primjeren današnjem vremenu. Za rendere je zaslužan dizajner iz Sjeverne Makedonije Dejan Hristov.

Osim što je osmislio baterijsku električnu reinkarnaciju legendarnog Yuga, namontirao ju je i ispred poznatih monumentalnih spomenika širom nekadašnje Jugoslavije, kako bi istaknuo karakter i naslijeđe ove marke. Prema njegovoj ideji, kada bi neko proizveo ovakav automobil, on bi danas imao potpuno električni pogon, cijenom bi bio u donjem segmentu (kao i originalni Yugo nekada), i ciljao bi na “široke narodne mase”.

Hristov kaže kako njegov projekat nije ni na koji način povezan s originalnom kompanijom, već je riječ o hobističkom projektu. No, prema nekim najavama, on razmišlja da ga pretvori u preduzetnički poduhvat. Predstaviće “novi e-Yugo” srbijanskim vlastima, a spomenuo je i kako bi bilo zanimljivo da se u projekt uključe Rimac Automobili, Stellantis, koji ima fabriku u Kragujevcu, ili pak Renault, Dacia ili neki treći kineski proizvođač električnih vozila – valjda u nadi da će neko od njih imati bolje sisteme kontrole kvaliteta nego ih je Zastava imala u prošlom vijeku.

Kad je riječ o izgledu, jasno je da dizajnerski potpis formom i funkcijom slijedi original. Iz profila i otpozadi Yugo je i dalje prepoznatljiv, iako ga u ovoj verziji krase čišće linije, nešto zaobljeniji uglovi, LED svjetla i sve što jedan današnji automobil mora imati.

Pogledajte galeriju:

Check Also

Od 2022. godine Crna Gora otvara vrata digitalnim nomadima

Izmijenjene životne okolnosti, mijenjaju i profil turista koji sada putuju da bi i radili i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *