Cijena gasa u Evropi obara rekorde: Prvi put u istoriji preko1000 dolara

Cijena gasa u Evropi na otvaranju trgovanja u utorak prvi put u istoriji premašila je hiljadu dolara za hiljadu kubičnih metara, pokazuju podaci berze ICE.

Nakon objave tog podatka, cijena septembarskih terminskih ugovora na holandskom čvorištu TTF-u porasla je na 1.031,3 dolara za hiljadu kubika, a ukupni rast cijena plina od početka dana premašio je 11 posto. Nakon toga cijena je pala i stabilizovala se na oko 1.010 dolara, ali i dalje je na istorijskom rekordu.

Cijena terminskih ugovora na TTF -ovom čvorištu u dostizala je i 1.040 dolara za hiljadu kubika.

Evropsko tržište gasa u prvoj polovini godine suočilo se s odlivom ukapljenog prirodnog gasa (LNG) na azijsko-pacifičko i južnoameričko tržište, čiji je udio u uvozu pao s 41,5 na 31 posto. Količinski su isporuke LNG -a u Evropu u tom razdoblju pale za 10,74 milijardi kubnih metara ili 15,9 posto.

Ovih je dana predsjednik uprave ruskog Gazproma Aleksej Miller rekao da su zaostajanje u upumpavanju gasa u podzemna skladišta u Evropi i rastuća potražnja za pligasom nom doveli do toga da su cijene gasa u Evropi oborile rekorde.

Izvor: Jutarnji.hr

Check Also

Šinavatra bi da proda Svetog Nikolu

Kompanija “Global TS Montenegro” Taksina Šinavatre, naturalizovanog Crnogorca i bivšeg tajlandskog premijera, pokušava da proda jugoistočni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *