Jesen u Našoj bašti  

Dodajte komentar

Ljetnja sezona je ove godine bila veliki izazov

U samom startu ljetnja sezona je ove godine bila veliki izazov i nepoznanica za sve poljoprivredne proizvodjače pa i za nas. Od nedoumice kakva će biti turistička sezona do pitanja da li će biti dovoljno radnika da iznesu operacije u održavanju kultura i berbe povrća na vrijeme. Naši zaposleni su uspjeli obezbijediti dovoljan broj sezonske radne snage iz okruženja za dodatne radove, jer ne smijemo zanemariti činjenicu da već godinu dana imamo formiranu grupu od oko 40 radnika koja radi svakodnevno na imanju.Situacija sa virusom Covid-19 je stvarno veliki izazovi kada imate veliki broj zaposlenih, ali uz poštovanje preventivnih bezbjednosnih mjera smo uspjeli da sačuvamo svoje radnike.

Prepreke u pronalaženju radne snage

Za razliku od prošle godine kada smo imali veliku ponudu i višak radne snage ove godine smo imali u pojedinom vremenskom razdoblju manjak sezonskih radnika. Umjesto planiranih 150 sezonaca na dnevnom nivou imali smo povremeno od 100 do 120 radnika pa smo morali da nadoknađujemo nedostatak sezonske radne snage i nadoknadimo kašnjenje u pojedinim operacijama na povrću.

Otkup voća i povrća od lokalnih proizvođača

Otkup se planira, a njegov uspjeh zavisi i od raspoloživih količina voća i povrća kod lokalnih proizvođača.
Otkupljivaće se suva smokva, šipak, mandarine, jabuke od voća kao i kupus, poriluk, luk i ostalo od povrća.

Nove kulture sa poljoprivrednog imanja Šas

Ove godine imamo par novih proizvoda  i to:

  1. tikva ‘’Butternut’’ (koja ima žutu kožicu i narandžastu mesnatu pulpu slatkastog je ukusa.),
  2. tikva ‘’Hokaido’’ (unutar tvrde vanjske kože nalazi se čvrsto meso koje pruža nježan i mekan ukus poput kestenja),
  3. pori luk koji nije rađen ovih godina i
  4. mladi bijeli luk.

Od sledeće godine ćemo početi sa prvim proizvodima voća iz naše proizvodnje divljeg šipka i mandarina u ograničenim količinama, dok veće količine očekujemo u berbi 2023. godine kada ćemo na tržište isporučiti i prve plodove naših trešanja.

U sezoni 2024 na policama će biti i prve smokve i iglice iz naših zasada.

Prvi prinosi mandarina naredne godine

Sadnja mandarina je počela početkom juna 2020. godine. Planom predviđena količina je posađena do kraja juna iste godine. Posađeno je ukupno oko 7300 stabala, na površini od oko 8 hektara. Posađene su dvije sorte mandarina i Okitsa i Ovari. Prvi prinosi se mogu očekivati sledeće godine i to manje količine. Mlada stabla mandarina dobro napreduju, a imala su dobar prirast mladih izdanaka. Na jednom dijelu stabala bilo je po nekoliko plodova koje smo morali skidati kako bi sačuvali jako mlado stablo u njegovom razvoju i kvalitetnom formiranju.

Jaroslav Stupavski, direktor agrobiznisa kompanije Voli

(Članak preuzet iz Voli Magazina)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *