AQR rezultat potvrdio stabilnost, adekvatnost kapitala i usklađeno poslovanje Universal Capital Banke

Procjena kvaliteta aktive (eng. “Asset Quality Review” ili AQR vježba) sprovodi se u Evropi od 2014. godine.

AQR vježba sprovedena u Crnoj Gori u skladu sa preporukama Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske Komisije, a zasnovana na metodologiji Evropske Centralne Banke bila je najzahtjevnija vježba te vrste ikad sprovedena u Crnoj Gori.

Procjena kvaliteta aktive imala je za zadatak da testira i potvrdi stabilnost bankarskog sektora Crne Gore, kroz prudencijalnu vježbu sa glavnim ciljem da svim zainteresiranim stranama pruži nezavisnu potvrdu procjene kvaliteta aktive i prikaže održivost poslovnih modela banaka.

Universal Capital Banka je kroz prudencijalno definisane poslovne procese, poslovne odluke i proizvode s adekvatnim rizičnim profilom, upravljanje i precizno izvještavanje uspješno prošla kroz AQR vježbu.

Odličan rezultat nezavisne procjene aktive se najbolje ogleda kroz stabilnu kapitalnu osnovicu i primjerenost poslovnog modela, što je potvrđeno AQR vježbom i potvrđenim koeficijentom solvetnosti banke (pokazatelj kapitalne adekvatnosti) na nivou od18,99%što je značajno iznad zakonski propisanog nivoa od 10%. Universal Capital Banka je adekvatnost svog poslovnog modela, uspješnost poslovanja kao i stabilnost poslovanja dodatno potvrdila rezultatima u 2020. godini kada je nivo kapitalne adekvatnost došao do nivoa od 21.57%, a isti trend se nastavlja i u tekućoj godini, piše Pobjeda.

Universal Capital Banka nastavlja da ostvaruje vrhunske poslovne rezultate uz visok nivo stabilnosti, osiguravajući podršku državi, privredi kao i povjerenje svojih klijenata.

Check Also

Šinavatra bi da proda Svetog Nikolu

Kompanija “Global TS Montenegro” Taksina Šinavatre, naturalizovanog Crnogorca i bivšeg tajlandskog premijera, pokušava da proda jugoistočni …

One comment

  1. Koliko imate klijenata?
    Kada ide prodaja banke?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *