Dobre vijesti iz Evergrandea smirile tržište: Nakon što se oglasio i direktor ublažen i pad akcija

Dodajte komentar

Na azijskim berzama cijene dionica su u sredu pale treći dan zaredom, no vrlo blago jer su ponešto ublažene zabrinutosti nakon što je kineska kompanija Evergrande poručila da će platiti neke dospjele kamate na obveznice.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 odsto.

Nakon dvodnevnog praznika, na berzi u Šangaju cene deonica su jutros skliznule 0,3 odsto, a na Tokijskoj berzi 0,7 odsto. U Australiji su, pak, porasle 0,5 odsto. U Južnoj Koreji i Hong Kongu se zbog praznika ne radi.

Situacija u vezi kineske kompanije Evergrande ponešto se smirila jer je kompanija poručila da će platiti neke dospjele kamate na obveznice, čime je zasad izbegla kolaps.

– To je ponešto umirilo tržišta, pa možemo vidjeti da se nestabilnost smanjila. Možda ojača i sklonost prema riziku, kaže Rajan Felsman, ekonomista u brokerskoj kući CommSec.

Problemi Evergrandea, izazvani padom prodaje i ogromnim dugovima, već danima pritiskaju kineska tržišta jer bi to moglo negativno utjecati na cijeli nekretninski sektor.

Ipak, taj se sektor oporavio jer ulagači vjeruju da će kineske vlasti priskočiti u pomoć, ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelijevanja problema na cijeli sektor.

Podršku tržištima pruža i blagi rast terminskog S&P 500 indeksa, što znači da bi na Wall Streetu cijene dionica danas mogle porasti nakon dva dana pada.

No, to će zavisiti od poruka čelnika američke centralne banke, nakon dvodnevne sednice.

U srijedu se, naime, očekuje saopštenje sa sednice, a potom i konferencija za medije.

Analitičari smatraju da će na sjednici biti otvorena rasprava o smanjivanju iznosa za kupovinu obveznica, no nisu sigurni hoće li u saopštenju biti nekih detalja u vezi toga.

Ulagači se nadaju da bi službena najava tog smanjenja mogla da usledi tek u novembru ili decembru.

Izvor: Blic biznis

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *