EPCG raspisala tender u projektu Solari vrijedan 19,9 mil eura

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je tender za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekta Solari 3000+ za domaćinstva i Solari 500+ za fizička i pravna lica do 30 kilovata (kW).

Kako je saopšteno iz EPCG, tender vrijedan 19,9 miliona eura je otvoren do 25. oktobra, a u četri partije nabavljaju se monokristalni fotonaponski moduli, invertori i smart meter trofazna brojila, potkonstrukcija fotonaponskog sistema i energetska infrastruktura i zaštitna oprema.

– Projekat Solari 3000+ i Solari 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u posljednjih 40 godina, navodi se u saopštenju.

Iz EPCG su dodali da je cilj projekta da se kroz energetsku tranziciju, emisija CO2 svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina.

Tim projektom će se, kako je saopšteno, omogućiti da 3 hiljade domaćinstava, koja stanuju u indivindualnim stambenim objektima, dobije instalacije fotonaponskih, odnosno solarnih panela i od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije.

Oni su kazali da će investicija omogućiti da se i 500 pravnih lica, odnosno malih proizvodnih pogona i javnih ustanova kandiduje za učešće u ovom projektu.

– Tim projektom proizvodnja električne energije orijentisaće se na obnovljive izvore, a građanima, po najpovoljnijim uslovima, omogućiti da sami proizvode obnovljivu energiju bez emisije ugljen-dioksida, kaže se u saopštenju.

Predsjednik odbora direktora EPCG Milutin Đukanović kazao je da će građani na taj način biti u prilici da sami proizvode električnu energiju za svoje potrebe i, eventualno, proizvedeni višak energije prodaju Elektroprivredi.

– To znači da, osim otplate kredita za solarne panele, neće imati troškove za električnu energiju, jer će je sami proizvoditi, a rata će biti približna prosječnom računu za električnu energiju, rekao je Đukanović.

On je pojasnio da, kad građani otplate svoju opremu, a predviđeni period otplate je od šest do osam godina, dobijaju besplatnu električnu energiju.

U realizaciji projekta važnu ulogu će imati EKO fond koji će sredstva koja će mu uplatiti Elektroprivreda iskoristiti da subvencionira korisnike sa 20 odsto vrijednosti instalacije.

Iz Elektroprivrede su saopštili da se na međunarodni javni poziv za obezbjeđenje finansijskih sredstava za finansiranje projekta “Solari 3000+” i “Solari 500+”, koji je EPCG raspisala 2. avgusta, prijavilo osam zainteresovanih institucija i u toku je odabir finansijskog partnera.

Oni su dodali da će u najkraćem roku, biti raspisan i javni poziv za građane, da se prijave za učešće u projektu SOLARI, izvještava RTCG.

Check Also

Dalja modernizacija mreže uz višemilionska ulaganja

Telenor je prošlu godinu završio sa značajnim rastom prihoda, stabilnom i lojalnom bazom, kao i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *