5 minuta dnevno sa djecom – premalo ili dovoljno?

Dodajte komentar
Anđela Šćekić Todorović, psiholog i Geštalt psihoterapeut

“S obzirom na današnji brzi tempo života i količinu poslovnih obaveza i briga koje roditelji imaju, postavlja se pitanje kako da se nadoknadi na najbolji mogući način roditeljska uloga. Roditelji najčešće kroz kupovinu igračaka, knjiga ili garderobe, u zavisnosti od uzrasta i interesovanja njihovog djeteta, pokušavaju da nadoknade svoje odsustvo.

Ukoliko roditelj ovu metodu iskoristi ponekad, to je u redu. Ali, ako je ovo najčešće birani metod, onda on nije izabrao pravi način da nadoknadi propušteno vrijeme.

Praksa je pokazala da je najdjelotvornije kada roditelji imaju 1:1 vrijeme sa djetetom. Najpoželjije je da svakog dana, minimum po pet minuta  roditelj ima aktivnost koju će sprovoditi samostalno sa djetetom. U tom vremenskog periodu je važno da u njegovom fokusu bude samo dijete. Bilo bi korisno dati mogućnost djetetu da bira čega želi da se igra sa roditeljem, ili u starijem uzrastu šta je to što bi dijete željelo da radi sa roditeljem (šeta, gleda film, igra igricu, razgovara itd.). U trenucima koje roditelj aktivno sprovodi sa djetetom važno je da prati potrebu djeteta i pohvaljuje poželjno ponašanje.

Ukoliko roditelj fizički nije prisutan, današnja tehnologija omogućila je da se može napraviti i online kontakt, pa bi bilo značajno da djeca svakodnevno imaju komunikaciju sa roditeljima.

Bilo bi lijepo da slobodne dane roditelji iskoriste sa djecom van prostora u kojem su veći dio vremena. To mogu biti izleti u prirodi koji neće iziskivati finansijsko opterećenje, a biće dragocjeni za dijete”, zaključuje Šćekić Todorović.

Nezavisno od navedenog, postoje li ispravni i pogrešni načini na koje roditelji iskazuju ljubav prema svojoj djeci?

Rekli bismo da je svaki način koji je zasnovan na ljubavi ispravan, ali da je mjera u svemu presudna.

Roditelji prolaze kroz niz nedoumica kada je njihov najvažniji posao u pitanju. Prirodno, grize ih savjest jer su vrlo često odsutni u važnim prilikama, a i kada su tu – često su umorni i mislima drugdje. Dilema je da li se treba odlučiti za drugarski ili strog način vaspitanja i onda se ode u krajnost.

Ako je prestrog, roditelj od sebe distancira dijete. Sa druge strane, ukoliko je previše blag ili nedosljedan, gubi autoritet. Zdrav autoritet pomaže djeci da jasnije sagledaju svoje obaveze i prilagode se svijetu koji ih očekuje. Autoritet nije manipulacija strahom, već miks poštovanja i povjerenja, baziran na otvorenom  odnosu punom uvažavanja.

Niko, ponajmanje vaše dijete, ne očekuje da budete savršeni. Prosto, uživajte u ljepoti prirodne nesavršenosti roditeljstva. Ne morate sve da stignete, ne moraju sve da imaju. Materijalni stimulansi nijesu zamjena za roditeljsku ljubav. Ne, ni ta skupa igračka. Da, ima ih već dvije, iste.

Hobi je sjajan za vašu djecu, ali ne bilo koji već onaj za koji pokazuje afinitete. Ukoliko je to samo neostvarena želja roditelja ili rezultat njegovog poređenja sa komšijinim djetetom, onda to ide u sasvim drugom smjeru.

Pod poštovanjem faza razvoja djeteta misli se i na prihvatanje da dijete ima samo toliko godina Koliko zaista  ima i da je njemu jako teško da bude u vašim godinama (vama je drugačije, u njegovim ste već bili). Zato je suvišno svako opterećivanje djece onim što vas kao odrasle muči, ali i prebacivanje krivice da ste jako umorni jer radite toliko toga da bi oni bili srećni. Često vam to oni nijesu ni tražili, sjećate se?

Šta očekuje okolina, šta kažu teorija i tuđa praksa – nije vaš problem. Vaše je da sami odredite optimalnu mjeru pažnje i discipline prema svojoj djeci. I kada njihovi postupci nijesu baš sjajni – na odmjeren način kritikujte postupke, ne njihovu ličnost. Ono što će vaši mališani zbilja kasnije cijeniti je dosljednost, kako u lijepim ,tako i u manje lijepim  stvarima. Neka iz vašeg primjera vidi kako se uživa u životu, ali i kako se nosi sa odgovornostima.

Roditeljstvo nije čuvena dilema – plava ili crvena žica. Dajte sebi vremena i pravo na propuste. Ipak, sa čim ne bi valjalo da pravite kompromise je bezbjednost vaših najdražih. Misleći na to koliko ste svakodnevno izloženi stresu i opterećeni obavezama, mi  ovim putem želimo da budemo dio rješenja, ne još jednog problema.  Zato vam UNIQA osiguranje nudi proizvod koji pokriva sve nezgode koje djecu mogu zadesiti  kako  u vrtiću / školi, tako i van njih – osiguranje od nezgode. Dodatna povoljnost je što imate mogućnost online plaćanja, čime štedite vrijeme koje, da se vratimo par koraka unazad kroz tekst – možete usmjeriti na kvalitetno zajedničko vrijeme sa svojim najdražima.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *