Prihod Plantaža 41 odsto viši nego prošle godine

Prihod Plantaža u prvih šest mjeseci iznosi 7.333.807 eura, što je 41 odsto više u odnosu na uporedni period prethodne godine i 18 odsto više u odnosu na plan za tekuću godinu.

Odbor direktora kompanije „13. jul Plantaže“ usvojio je na današnjoj sjednici šestomjesečni bilans poslovanja kompanije.

“U ovom obračunskom periodu kompanija je ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 7.333.807 eura, što je za 41 odsto više u odnosu na uporedni period prethodne godine i 18 odsto više u odnosu na plan za tekuću godinu”, kaže se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, ako se uzme u obzir da je uticaj korona krize na poslovanje bio dominantno izražen u oba kvartala tekuće godine, dok u prvih 75 dana prethodne godine nije bilo većeg uticaja korona krize, ostvareni rezultati prodaje smatraju se veoma dobrim.

“Ostvareni prihodi su na nivou 75 odsto prihoda ostvarenih u 2019”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da su poslovni rashodi za ovaj obračunski period manji su 18 odsto u odnosu na isti obračunski period u 2020. i 28 odsto u odnosu na 2019.

“U odnosu na plan za 2021, troškovi su manji za tri odsto. Smanjene troškova je rezultat najavljene optimizacije i u skladu sa poslovnim planom izvršnog direktora”, kaže se u saopštenju.

Optimizacija je, kako se navodi, najviše ostvarena na poziciji troškova zarada koji su za ovaj obračunski period 18 odsto manji u odnosu na 2020. i 26 odsto manji u odnosu na 2019.

“Ova vrsta troškova je sedam odsto manja u odnosu na plan troškova u 2021. Treba naglasiti da su ovi rashodi na najnižem nivou u posljednjih nekoliko godina”, kaže se u saopštenju.

Iz Plantaža navode da, kako su u prvom i drugom kvartalu poslovanja kompanije dominantni odlivi u odnosu na prilive i prihode od prodaje, što je karakteristika sezonskog poslovanja preduzeća kod kojeg berba proizvoda počinje od kraja drugog kvartala, ostvaren je negativan poslovni rezultat.

“On je najniži u posljednje tri godine i na iznosu je od 3.605.374 eura, i kao takav je za 1.462.703 eura manji u odnosu na 2020, odnosno 693.438 eura manji u odnosu na 2019”, kazali su iz Plantaža.

Svi navedeni parametri ukazuju, kako se navodi z saopštenju, na značajno smanjenje troškova, umjeren rast prihoda i oporavak poslovanja, kao i na smanjenje gubitka u odnosu na uporedne pokazatelje iz prethodne dvije godine.

“U posmatranom periodu sve agrotehničke mjere realizovane su na vrijeme i u zadatim agrorokovima, i stoga se očekuje uspješna realizacija ovogodišnje berbe grožđa. Takođe, uspješno se realizuje berba breskve i nektarine i njen plasman na tržištu Crne Gore i Srbije”, rekli su iz Plantaža.

Iz te kompanije navode da ostvareni rezultati ukazuju na pozitivna kretanja.

“Inače, iz više razloga, otežanog kompanijskog poslovanja, te možemo da najavimo još bolje rezultate na kraju sljedećeg kvartala tekuće godine”, kazali su iz Plantaža.

Oni navode da posebno ističu činjenicu da će u skladu sa kompanijskom praksom uspostavljenom u posljednjih 11 mjeseci – nastaviti sa transparentnim obavještavanjem javnosti po svim pitanjima značajnim za njeno poslovanje.

Iz Plantaža poručuju da je, uprkos svim problemima koji po više osnova opterećuju kompanijski rad, novi menadzment nesumnjivo uspio da održi kontinuitet kompanijskog poslovanja i to sopstvenim snagama i resursima bez državne i bilo čije druge finansijske pomoći i koja se iščekuje.

“I koja je prijeko potrebna za poboljšanje njene likvidnosti i održavanje odnosa sa kompanijskim povjeriocima, koji su pokazali u ovim teškim vremenima strpljenje, dobru volju i vjeru u kompanijske potencijale, snagu brenda i zajedničku buduću poslovnu perspektivu”, zaključuje se u saopštenju.

Check Also

Održana konferencija “Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”

Konferencija ,,Pojas i put – saradnja Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope”, bila je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.