U Sloveniji bez kovid-potvrde građani ne mogu da natoče gorivo

Prvi dan primjene pooštrenih protivpidemijskih mjera u Sloveniji protiče uz ponešto negodovanja nevakcinisanih, ali bez incidenata.

Najviše nezadovoljstva je među vozačima koji bez kovid-potvrde ne mogu da natoče gorivo.

Većina distributera, među njima i ljubljanski Petrol, s najvećim brojem pumpi i skoro 60-postotnim tržišnim učešćem u trgovini naftnih derivata, rigorozno primjenjuju pravila o PCT-uslovu (preboljeli, vakcinisani, testirani), koja je vlada donijela u subotu, što znači da pumpu za punjenje goriva aktiviraju tek kad vozač dokumentima dokaže da je prebolovao kovid-19, da je vakcinisan ili ima negativan test ne stariji od 48 sati, prenosi Kliks.

Kako prenose slovenački mediji, na pumpama je zbog toga dan pred uvođenje novih mjera promet bio veći, a radnici na pumpama kažu da nije bilo zastoja i da nije tačno da je bilo dosta onih koji su gorivo točili u kanistere da bi se osigurali dok restrikcije traju.

Vlada je na sam dan primjene novih pravila o obaveznom PCT-uslovu izuzela vozače u međunarodnom transportu, pa oni do goriva i dalje mogu bez većih ograničenja, osim što prilikom plaćanja u unutrašnjosti benzinske stanice moraju da nose zaštitnu masku za lice.

Pravilo o obaveznom PCT-uslovu, uz rijetke izuzetke, za niz djelatnosti i privrednih aktivnosti, kako za zaposlene tako i za korisnike usluga, vlada Janeza Janše donijela je zbog pogoršane epidemiološke situacije, ali ne isključuje da će biti uvedene i dodatne restrikcije ako se broj vakcinisanih brzo ne poveća, a broj novozaraženih i hospitaliziranih nastavi rasti dosadašnjim tempom.

U posljednja dva dana u Sloveniji je potvrđeno skoro 2.800 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Samo u minula 24 časa bilo je 1.364 novozaraženih, a na testu je svaki peti bio pozitivan.

Od posljedica bolesti umrlo je još šestoro pacijenata, a u kovid-bolnicama se broj hospitalizovanih i dalje povećava pa ih je sada 347, od čega 75 na intenzivnoj njezi, objavila je vlada, koja će o mogućim novim mjerama ponovo raspravljati u četvrtak.

Izvor: Fonet

Check Also

Od 2022. godine Crna Gora otvara vrata digitalnim nomadima

Izmijenjene životne okolnosti, mijenjaju i profil turista koji sada putuju da bi i radili i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *