Pogled u budućnost: Električni BMW se sam parkira, puni i odlazi u auto-perionicu (video)

Posjetioci nedavno završenog sajma automobila u Minhenu mogli su da vide zanimljivu demonstraciju automatizovanog parkiranja, sa električnim BMW-om iX u glavnoj ulozi.

Na snimku se vidi kako vozač izlazi iz automobila, a zatim koristi smartfon aplikaciju za pokretanje funkcije samoparkiranja.

Koristeći kombinaciju senzora i kamera u samom vozilu, kao i onih koji se nalaze po cijelom parkingu, SUV je u stanju da se samostalno kreće do predviđenog parking mjesta. Zatim se aktivira robotska ruka, pomoću koje se automobil putem kabla priključuje na punjač.

Na snimku je čak prikazano i kako se BMW približava automatizovanoj perionici na parkingu, mada se zapravo ne vidi trenutak prolaska SUV-a kroz auto-perionicu. Ipak, poenta je jasna – vozač i ovu operaciju može da zada preko aplikacije.

Kada se vrati na parking, sve što treba da uradi je da putem smartfona pozove automobil da mu se vrati na mjesto na kome ga je ostavio – opran i pune baterije.

Iza ovog automatizovanog sistema stoji kompanija Bosch, koja još od 2015. radi na njemu zajedno sa proizvođačima automobila, uključujući Daimler.

Sredinom 2017. u muzeju Mercedesa u Štutgartu pokrenut je automatizovani sistem parkiranja vozila koji funkcioniše na isti način kao ovaj prikazan na sajmu automobila u Minhenu.

Check Also

Od 2022. godine Crna Gora otvara vrata digitalnim nomadima

Izmijenjene životne okolnosti, mijenjaju i profil turista koji sada putuju da bi i radili i …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *