Perfidno varanje kupaca: Uvezu sastojke pa zalijepe etiketu “domaći proizvod”

Dodajte komentar

Pojedine kompanije označe proizvode kao “domaće” iako sirovinu uvezu, a to je varanje potrošača. To pravilo važi i za tržište EU, gdje se o tome trenutno vodi rasprava.

Biljana Borzan, poslanica u evropskom parlamentu kaže da je to “perfidno” zavaravanje potrošača, a njeni amandmani za transparentnije označavanje porekla proizvoda usvojeni u Evropskom parlamentu.

Borzan je u svojim amandmanima zatražila da se proširi sastav označavanja porijekla sirovine na prehrambenim proizvodima navođenjem zemlje porijekla, tačani udio meda iz EU u odnosu na treće zemlje, na primjer Kinu, kao i vidljivije označavanje porekla primarne sirovine na prehrambenim proizvodima koji se prodaju na tržištu Unije.

Postojeća je praksa, pojašnjava Borzan, da na prednjoj strani proizvoda piše “domaće i sl, a na poleđini sitnim slovima koje morate povećati lupom, da je zemlja porijekla sirovine neka druga”.

Ako je na primjer, pršut proizveden od uvoznog mesa, taj podatak morao biti “jasno naznačen na pakovanju”. Odnosno, kompanije ne bi smjele da varaju kupce tako što će napisati da je sok od paradajza domaći, ako je sok napravljen od paradajza uvezenog iz Albanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *