Hrvatska nije spremna za uvođenje eura

Maruša Vizek pomoćnica direktora Ekonomskog instituta je govorila o uvođenju eura.

“Ja definitivno mislim da 2023. godina nije dobra godina za uvođenje eura jer Hrvatska nije spremna za takav potez. Mi možda ispunjavamo uslove, zapravo, tek moramo vidjeti ispunjavamo li kriterije konvergencije da bi se euro uopše mogao se uvesti. Međutim, stanje naše ekonomije, neprovođenje strukturnih reformi, vrlo nizak rast proizvodenosti rada, izostanak vidljive konvergencije dohodaka, izostanak strukturne konvergencije da bi gospodarstvo bilo što sličnije onima u eurozoni i vrlo upitna kvaliteta institucija kažu da u ovom trenutku Hrvatska, nažalost, nije spremna”, kaže Vizek.

“U ovom trenutku je dio kunskih kredita preko pola. Dio evropskih kredita se smanjio ispod polovine ukupnih kredita i ima tendenciju daljnjeg pada. Imate druge razloge, koji su više vezani za političku ekonomiju Evropske monetarne unije, ona je duboko nestabilna. Nju ne prati adekvatna politička integracija, prije svega vezana za fiskalne politike, i tu će uvijek dolaziti do jako velikog trenja između zemalja članica koje ne žele taj vid integracije i koje su neto davatelji te drugih zemalja, koje su neto primatelj i kojima takav vid dublje fiskalne integracije paše.”

“U našoj eurostrategiji je napravljena analiza gdje se mjerila usklađenost Hrvatske i evrozone, baš da se pokaže da je usklađenost tih ciklusa toliko značajna da nema šanse da nas zapadne neka recesija dok je u ostatku EU neka ekspanzija. Međutim, to nikako ne znači da se nama u budućnosti ne može dogoditi tako jedan individualan šok koji se odnosi samo na Hrvatsku i da ostatak EU nije u recesiji. Mi možemo imati neke neevropske šokove koji nas mogu ciljati jer smo blizu Crne Gore ili BiH”, dodaje.

Rekla je i kako neuvođenje eura ima i drugu stranu medalje, koja se odnosi na rizik. “Naša središnja banka nije apsolutno ništa radila da se ta eurizacija smanji, a to se moglo raditi”, ističe.

U Sloveniji su nakon uvođenja eura rasle plate, neki tvrde da će se to dogoditi i u Hrvatskoj.

“Ja se ne bih baš usudila biti tako hrabra i reći da će rasti plate jer rast plata može biti vezan samo za rast proizvodnosti rada, a da bi rasla proizvodnost rada, trebaju nam strukturne reforme. Nije Evropska monetarna unija čarobni štapić koji će nam riješiti probleme. Naše realne strukturne probleme, koji su veliki razlog zbog kojeg se nalazimo tu gdje se nalazimo, Evropska monetarna unija neće riješiti”, zaključuje Vizek.

(Index.hr)

Check Also

Lučić: Cilj nam je da se širimo na nova tržišta, kao što su Sjeverna Makedonija, Njemačka i Švajcarska

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *