Devet kompanija ostvarilo dobiti od 26,4 miliona eura, 11 imalo neto gubitak od 11,6 miliona

Devet kompanija, koje pripadaju Ministarstvu kapitalnih investicija, u prvih šest mjeseci ove godine poslovalo je sa
pozitivnim rezultatom od 26,4 miliona eura, dok je njih 11 imalo ukupni neto gubitak od 11,6 miliona eura, saopšteno je na konferenciji tog Vladinog resora.

Predstavnica odeljenja za korporativno upravljanje u Ministarstvu, Ana Tošanić Radunović, kazala je da je najveću dobit u prvih šest mjeseci ove godina ostvarila Elektroprivreda Crne Gore (EPCG)  i ona iznosi 17,1 miliona eura.

Tošanić Radunović je, na predstavljenu Izvještaja za I kvartal 2021. o poslovanju privrednih društava u većinskom vlasništvu države, kazala da nakon EPCG slijede Crnogorski elektroprenosi sistem sa 8,6 miliona eura zarade, Monteput sa 238 hiljada eura, Marina Bar sa 179 hiljada i Luka Bar sa 94 hiljade eura dobiti.

“Najveći gubitak imali su Aerodromi Crne Gore od 3,7 miliona eura, Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) dva miliona eura, Barska plovidba 1,6 miliona, To Montenegro 1,4 miliona eura i Montecargo 1,3 miliona eura“, rekla je Tošanić Radunović.

Prema njenim riječima, kada se posmatraju rezultati na nivou EBITDA, što je rezultat prije poreza, kamate i amortizacije, situacija je značajno bolja, odnosno 14 kompanija ostvarile su dobit od 65,6 miliona eura.

„Najuspješnija djelatnost je energetika i rudarstvo sa neto rezultatom od 23,6 miliona eura, a najlošije su poslovale vazdušne kompanije sa 5,1 miliona negativnim rezultatom“, kazala je Tošanić  Radunović.

Ona je rekla da je u odnosu na prošlu godinu 12 kompanija poslovalo bolje, a sedam lošije, a sva društva su ostvarila bolji rezultat od 12,7 miliona eura ili 579 odsto.

„Primjetan je trend oporavka, pri čemu najlošije stoji pomorski saobraćaj koji je zabilježio lošije rezultate i u odnosu na prošlu godinu. Bolji rezultat jedino je imala Marina Bar, ali očekujemo da će njihovi rezultati biti bolji u drugoj polovini godine“, navela je Tošanić Radunović.

Ona je rekla da je u svim preduzećima 6,73 hiljade zaposlenih, što je jedan odsto više u odnosu na prošlu godinu.

„Najveće prosječne zarade imaju Elektroprivreda Beograd 1,35 hiljada eura, koja ima dva zaposlena, zatim To Montenegro 1,22 hiljade eura, Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) 1,04 hiljade eura, dok najniže zarade imaju željeznička preduzeća“, dodala je Tošanić Radunović.

On je kazao da se štete po ovim prijavama mjere desetinama miliona eura Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić jen kada su u pitanju završeci radova na autoputu, kazao da nema velikih novosti.

„U 13 sati imamo sastanak u Vladi kod premijera, kojem će prisustovati predstavnici China Road and Bridge Corporation (CRBC), Monteputa, naše direkcije i tehničke komisije, kako bi sa svih strana razmotrili trenutno stanje“, kazao je Bojanić.

Izvor: Mediabiro.tv

Check Also

Lučić: Cilj nam je da se širimo na nova tržišta, kao što su Sjeverna Makedonija, Njemačka i Švajcarska

Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, učestvovao je na Regionalnoj konferenciji o trendovima u telekomunikacijama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *