U kojim zemljama Evrope je najteže doći do stana

Dodajte komentar

Srbija je najnepristupačnija zemlja u Evropi za kupovinu stana pokazao je deseti izvještaj kompanije Deloitte – ‘Indeks tržišta stambenih nekretnina u Evropi’.

Naime, da bi građanin Srbije kupio stan veličine 70 kvadratnih metara u prosjeku su mu potrebne 15,2 godišnje bruto plate, navodi se u izvještaju.

Prema ovom kriterijumu Srbija se prošle godine našla na drugom mjestu.

Nakon četiri godine provedene na prvom mjestu Češka je pala na drugo mesto prema nepristupačnosti kupovine stana među zemljama učesnicama sa prosekom od 12,2 bruto godišnje plate za kupovinu standardizovanog stana (70 kvadrata). U odnosu na prošlu godinu, ovo je povećanje za skoro dve prosečne godišnje plate, stoji u izvještaju.

Slično kao i prošle godine, potencijalni kupci u Slovačkoj i Austriji potrošili bi oko deset prosječnih bruto godišnjih zarada za kupovinu stana od 70 kvadratnih metara. Građani u Izraelu, Letoniji, Sloveniji, Mađarskoj i Hrvatskoj morali su potrošiti između 8–10 prosječnih godišnjih plata da bi priuštili svoj stan.

Ako lokalni kupci traže novi stan u Poljskoj, Rumuniji, Bosni i Hercegovini, Velikoj Britaniji, Holandiji, Italiji i Njemačkoj, morali bi da uštede oko 6-8 prosječnih godišnjih bruto zarada.

Sa druge strane, najpristupačnije zemlje za kupovinu stana za „lokalce“ su Norveška, Bugarska, Portugal i Belgija. U tim se zemljama stan od 70 kvadrata može se kupiti za 4-5 prosječnih godišnjih bruto plata.

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *