Croatia Airlines kupuje do petnaest aviona

Dodajte komentar

Croatia Airlines planira obnoviti svoju flotu nabavkom između dvanaest i petnaest aviona, na temelju svoje post-Covid strategije izrađene u saradnji s Boston Consulting Group, izvještava Jutarnji.

Prevoznik namjerava nabaviti avione putem finansijskog najma, slično turbopropelerima Dash 8 u svojoj floti, a očekuje se da će proces potrajati pet godina.

Hrvatska vlada tek treba da raspravlja i odobri strategiju nakon Covida, koja nije objavljena. Za sprovođenje same strategije bit će potrebne tri godine i uključuje planove za proširenje mreže avio prevoznika kako bi bio konkurentan  drugim prevoznicima.

Croatia Airlines obnovila je razgovore s Airbusom oko otkazivanja narudžbe za četiri aviona A320neo, koji su trebali biti isporučeni tokom 2022. i 2023. Europski proizvođač aviona mogao bi umjesto toga ponuditi hrvatskom prevozniku mlazni avion A220. Avion, A220-300 bit će predstavljen u livreji Air Baltic-a sutra u Zagrebu, a događaju će prisustvovati predstavnici Croatia Airlinesa, kao i Airbusov rukovodilac razvoja tržišta Claude Debaquenne. Očekuje se da će prisustvovati i drugi hrvatski zračni prevoznici, uključujući Trade Air i pridošli ETF Airways.

Prošlog sedmice Croatia Airlines saopćio da njfgova post-Covid strategija ocrtava potrebu poboljšanja učinkovitosti i konkurentnosti kompanije u svjetlu ključnih operativnih i strukturnih izazova koji uključuju obnovu flote i optimizaciju godišnje mreže linija, podsjeća Ex-Yu Aviation.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *