Protesti protiv Rio Tinta u Srbiji i BiH

Ekološka udruženja u Srbiji i Bosni i Hercegovini zatražila su od vlasti u Srbiji da “momentalno” ponište sve obaveze prema kompaniji Rio Tinto, koja u Srbiji želi da otvori rudnik litijuma.

Iz Rio Tinta oglasili su se tim povodom i kazali da su posvećeni poštovanju najviših ekoloških standarda i da će u zaštitu životne sredine uložiti više od 100 miliona dolara.

Učesnici ekološkog protesta “Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta” blokirali su jednu od najznačajnijih saobraćajnica u Beogradu – Brankov most, poručivši da Srbija ne želi da bude “još jedna od grešaka” kompanije Rio Tinto.

Govornici su poručili da je “ovo bila blokada opomene”, kao i da će “dati vlastima sedam dana da ispune njihove zahtjeve, a ako se to ne desi da će nastaviti s protestima po Srbiji”.

Blokadi je prethodio protestni skup više od 30 ekoloških organizacija održan u centru Beograda, a sa skupa je poručeno da će, “ukoliko se vlast ne dozove pameti i ne ispuni zahtjeve biti blokrana cijela Srbija”.

Protesti su održani i u Bosni i Hercegovini u Bijeljini.

Kompanija Rio Tinto ti povodom je saopštila da ima razumijevanja za zabrinutost koju građani Srbije iskazuju u pogledu zaštite životne sredine i pozvala ih da se informišu o činjenicama u vezi projekta Jadar.

– Svjesni smo da su neka pitanja građana u vezi sa uticajem projekta Jadar na životnu sredinu dijelom posljedica faze u kojoj se projekat trenutno nalazi, kao i da su proizvod snažne kampanje dezinformacija, koja je već izvjesno vrijeme prisutna u javnosti, navodi se u saopštenju.

Rio Tinto je naveo da u zaštitu životne sredine planira da uloži više od 100 miliona dolara, “što će omogućiti primjenu najbolje praksu upravljanja prirodnim resursima i maksimalnog smanjenja uticaja na okolinu”.

Dodali su da će u postrojenje za preradu vode biti uloženo blizu 40 miliona dolara, a voda koja će biti ispuštana “biće istog ili boljeg kvalieta od vode rijeke Jadar, prenosi Indikator.ba.

Rio Tinto je najavio i da će u narednom periodu objaviti i prvu studiju o procjeni uticaja na životnu sredinu, koja će obuhvatiti sve potencijalne uticaje projekta na okolinu, uključujući vodu, buku, kvalitet vazduha, biodiverzitet i kulturno nasllijeđe.

Rio Tinto je u avugustu informisao da je opredijelio 2,4 milijarde dolara za projekat izgradnje rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata za projekat Jadar u Loznici.

Predsjednik Srvije Aleksandar Vučić rekao je u julu da će biti raspisan referendum o početku rada kompanije Rio Tinto u Srbiji i da će joj dozvola za rad biti data tek ako se građani opredijele za projekat.

Check Also

Crnogorski elektroprenosni sistem dijeli dividendu od preko 7,4 miliona eura

Održana je deveta vanredna Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema, kojom je predsjedavao v.d. izvršnog direktora …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *