Protesti protiv Rio Tinta u Srbiji i BiH

Dodajte komentar

Ekološka udruženja u Srbiji i Bosni i Hercegovini zatražila su od vlasti u Srbiji da “momentalno” ponište sve obaveze prema kompaniji Rio Tinto, koja u Srbiji želi da otvori rudnik litijuma.

Iz Rio Tinta oglasili su se tim povodom i kazali da su posvećeni poštovanju najviših ekoloških standarda i da će u zaštitu životne sredine uložiti više od 100 miliona dolara.

Učesnici ekološkog protesta “Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta” blokirali su jednu od najznačajnijih saobraćajnica u Beogradu – Brankov most, poručivši da Srbija ne želi da bude “još jedna od grešaka” kompanije Rio Tinto.

Govornici su poručili da je “ovo bila blokada opomene”, kao i da će “dati vlastima sedam dana da ispune njihove zahtjeve, a ako se to ne desi da će nastaviti s protestima po Srbiji”.

Blokadi je prethodio protestni skup više od 30 ekoloških organizacija održan u centru Beograda, a sa skupa je poručeno da će, “ukoliko se vlast ne dozove pameti i ne ispuni zahtjeve biti blokrana cijela Srbija”.

Protesti su održani i u Bosni i Hercegovini u Bijeljini.

Kompanija Rio Tinto ti povodom je saopštila da ima razumijevanja za zabrinutost koju građani Srbije iskazuju u pogledu zaštite životne sredine i pozvala ih da se informišu o činjenicama u vezi projekta Jadar.

– Svjesni smo da su neka pitanja građana u vezi sa uticajem projekta Jadar na životnu sredinu dijelom posljedica faze u kojoj se projekat trenutno nalazi, kao i da su proizvod snažne kampanje dezinformacija, koja je već izvjesno vrijeme prisutna u javnosti, navodi se u saopštenju.

Rio Tinto je naveo da u zaštitu životne sredine planira da uloži više od 100 miliona dolara, “što će omogućiti primjenu najbolje praksu upravljanja prirodnim resursima i maksimalnog smanjenja uticaja na okolinu”.

Dodali su da će u postrojenje za preradu vode biti uloženo blizu 40 miliona dolara, a voda koja će biti ispuštana “biće istog ili boljeg kvalieta od vode rijeke Jadar, prenosi Indikator.ba.

Rio Tinto je najavio i da će u narednom periodu objaviti i prvu studiju o procjeni uticaja na životnu sredinu, koja će obuhvatiti sve potencijalne uticaje projekta na okolinu, uključujući vodu, buku, kvalitet vazduha, biodiverzitet i kulturno nasllijeđe.

Rio Tinto je u avugustu informisao da je opredijelio 2,4 milijarde dolara za projekat izgradnje rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata za projekat Jadar u Loznici.

Predsjednik Srvije Aleksandar Vučić rekao je u julu da će biti raspisan referendum o početku rada kompanije Rio Tinto u Srbiji i da će joj dozvola za rad biti data tek ako se građani opredijele za projekat.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *