Počeo najskuplji i najveći sportski cirkus na planeti

Pobjedom prošlogodišnjeg šampiona, ekipe Tampa Bay Buccaneers, nad timom Dallas Cowboysa, u utakmici održanoj u četvrtak kasno noću po evropskom vremenu, i zvanično je otvorena 102. sezona NFL lige u američkom fudbalu, sportu koji u najsnažnijoj svjetskoj ekonomiji privlači najveću pažnju medija, realizuje najbrojnije posjete na stadionima, ima najgledanije tv prenose, pa samim tim i sportiste koji najviše zarađuju.

Kada je već riječ o zaradama, ove godine očekuje se da će najveće plate među igračima imati zvijezde koje igraju na poziciji kvoterbeka, što ne predstavlja nikakvo iznenađenje.

Na prvom mjestu je Dak Preskot (Rayne Dakota Prescott), kvoterbek Dallas Cowboysa, koji će primiti godišnju platu 75 miliona dolara bruto. Iza njega je živa legenda lige, Tom Brejdi (Thomas Brady), kvoterbek Tampa Baya koji je nedavno napunio 44 godine, sa platom od 41,1 milion dolara. Od trećeg do petog mjesta po prihodima od takmičenja plasirani su Džered Gof (Jared Goff, kvoterbek Detroit Lionsa), sa 27,8 miliona dolara, zatim Karson Venc (Carson Wentz, kvoterbek ekipe Indianapolis Colts) sa 25,4 miliona dolara, te Džimi Garopolo (Jimmy Garoppolo, kvoterbek ekipe San Francisco 49ers) sa 25 miliona dolara.

Inače, NFL liga se sastoji od 32 kluba, a svaki od njih mora da ima prijavljeno po 53 igrača u timu do zvaničnog starta sezone. To je ukupno 1.696 sportista, i to ne računajući one koji se redovno pridružuju timovima u sklopu takozvanih „rezervnih rostera“, kao igrači koji služe isključivo za treninge. Nije ni čudo da NFL, stoga, prepoznaje ukupno 26 pozicija i polupozicija na kojima takmičari mogu da igraju, prenosi portal Biznis.rs.

Ogromne su pare u pitanju za ishranu, treninge, putovanja, plate svih tih igrača. Naravno, i nagrade su zato odgovarajuće.

Prema podacima sa Statiste, u prošloj sezoni najviše novca zaradio je klub Dallas Cowboysa, čak 800 miliona dolara. Na drugom mjestu, daleko iza, su New England Patriotsi, sa 478 miliona dolara. Zanimljivo je da je prihod od ulaznica u godini koju je pojela pandemija, iznosio tek 1,25 odsto ukupne zarade svih timova.

Magazin Forbes u svom tradicionalnom listiranju najvrjednijih sportskih klubova na planeti pozicionira već više puta pominjane Dallas Cowboyse na prvo mjesto, sa procijenjenom vrijednošću od čak 6,5 milijardi američkih dolara. Ovaj klub u vlasništvu je 78-godišnjeg milijardera Džerija Džonsa (Jerral Jones), koji je prvobitno bogatstvo akumulirao kroz trgovinu naftom i gasom, da bi 1989. godine kupio danas najskuplji sportski klub na svijetu za „samo“ 140 miliona dolara, što je ekvivalent današnjih 308 miliona dolara – i dalje premalo u odnosu na ostvarenu dobit.

Ni ostali takmaci nisu za bacanje kada je u pitanju njihova vrijednost. Forbes procjenjuje da je prosječna vrijednost jednog NFL kluba oko 3,5 milijarde dolara, te da čitava liga „košta“ oko 112 milijardi dolara.

A šta kažu kladionice za tek otpočelu sezonu? Vodeći svjetski sportski medij ESPN, kao i najčitaniji sportski blog u SAD, The Ringer, saglasni su da najveće šanse za osvajanje trofeja nakon Super Bowl utakmice ima Kansas City Chiefs, sa aktuelnim najboljim igračem lige, kvoterbekom Patrikom Mahomsom (Patrick Mahomes) u svom timu, koji je poboljšan na svim pozicijama koje su škripale tokom prethodne godine.

Sezona 2021/22 bi po usvojenom kalendaru trebalo da se završi 56. izdanjem Super Bowl utakmice 13. februara 2022. godine, na stadionu SoFi u Inglvudu u Kaliforniji.

Check Also

Ekonomist: Izvjesno da će EU na neki način pomoći oko otplate kineskog kredita

Uprkos tome što Evropska unija (EU) nije direktnije odgovorila na prve zahtjeve crnogorske vlade da …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *