Hrvatska kreće u izradu testnih eurokovanica

Dodajte komentar

Memorandum o razumijevanju između Hrvatske, članica eurozone i Europske komisije o početku proizvodnje eurokovanica i o pripremnim aktivnostima prije početka proizvodnje potpisan je u petak, nakon sastanka čelnika Eurogrupe u Brdu kod Kranja, izvijestili su iz Hrvatske narodne banke i Evropske komisije.

Sporazumom se uređuju pitanja vezana uz pripremne aktivnosti za uvođenje eura, što uključuje i izradu određene količine testnih eurokovanica.

Memorandum o razumijevanju potpisali su izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni, predsjednik Eurogrupe Paschal Donohoe i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

U priopćenju HNB-a stoji kako Hrvatska na temelju tog memoranduma može započeti s pripremnim aktivnostima, odnosno započeti izradu detaljnog scenarija za prelazak na euro, pripremu za distribuciju eurokovanica i povlačenje kuna i izbor nacionalne strane RH na eurokovanicama.

Isto tako, može započeti i s provedbom tehničkih priprema za zajedničku stranu eurokovanica, pripremom proizvodnog pogona za izradu, nabavom pločica za kovanje  kao i nabavkom i izradom alata za kovanje. Na kraju, slobodno može započeti i sa izradom testnih primjeraka te izradom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *