Rekordna godina: Zašto veliki “gutaju” male baš u 2021?

Dodajte komentar

Ako je suditi po dinamici kojom veće kompanije “gutaju” manje, 2021. je godina za preuzimanje konkurenata i konsolidaciju poslovanja. Vrlo dinamično ljeto učinilo je ovu godinu potencijalno rekordnom po vrijednosti spajanja i preuzimanja kompanija u svijetu.

Kako piše Financial Times, od početka godine već su dogovorena spajanja i preuzimanja za gotovo 4 biliona dolara jer se kompanije žure da iskoriste razdoblje vrlo jeftinih kredita i povećane dobiti. Avgust se uobičajeno smatra vrhuncem ljetnjeg zatišja. Ali, prošlog mjeseca vrijednost globalnih transakcija spajanja i preuzimanja dostigla je čak 500 milijardi dolara, prenosi Poslovni dnevnik.

Razlog je u kombinaciji niskih troškova zaduživanja, bilionima dolara kojima raspolažu fondovi rizičnog kapitala i povratak “životinjskih nagona” poslovodstava velikih svjetskih kompanija.

Što se tiče 2019., do kraja avgusta sklopljene su transakcije za 2,6 biliona dolara. Ako se nastavi ovom dinamikom, 2021. mogla bi biti bolja od do sada rekordne 2007. kada su zabeležena spajanja i preuzimanja od 4,3 biliona dolara.

Pojačani trend spajanja i preuzimanja utiče i na prihode velikih banaka s Wall Streeta. U drugom tromjesečju banka JPMorgan ostvarila je rekordne prihode od globalnih investicijskih naknada od 3,6 milijardi dolara. Prihod od naknada Goldman Sachsa povećan je za trećinu.

Prosperirale su i advokatske kancelarije, a mnoge od njih prijavile su rekordnu dobit.

Najaktivniji je tehnološki sektor koji učestvuje s 21 odsto u ovogodišnjoj vrijednosti transakcija, za razliku od 16 odsto prošle godine. Najsnažniju aktivnost u tehnološkom sektoru od dot.com balona pre 20-ak godina dokazuju i 8742 transakcije vredne 832 milijarde dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *