Bitkoin prešao granicu od 50.000 dolara

Bitkoin, najpoznatija svjetska kriptovaluta, je ponovo ovog vikenda, nakon tri mjeseca, prešao “magičnu granicu” od 50.000 dolara, i po svemu sudeći taj trend se nastavlja. Prema trenutnim podacima sajta koingeko, bitkoinom se trenutno trguje po cijeni od 51.294 dolara, što je rast od nekih 2,3 odsto u posljednjih 24 sata.

Nakon nekoliko mjeseci “previranja na tržištu”, u fazu rasta prešao je i itirijum, čija je trenutna vrijednost 3.898 dolara, i koji je samo za proteklih nedjelju dana “narastao” za 20,6 odsto.

Prema mišljenju stručnjaka, nova kretanja na tržištu digitalnih dobara su posljedica nekoliko faktora. Takođe se spekuliše da će gurnuti čitavo tržište u novi trend rasta, jer su u kratkom periodu probijene dve psihološke granice (bitkoina na 50.000 dolara i itirijuma na 4.000 dolara).

Nekoliko ključnih razloga

Da su kretanja na tržištu digitalnih dobara izuzetno neizvjesna kaže za “Blic Biznis” analitičar tržišta kriptovaluta iz ECD, Igor Mirković i dodaje da postoji nekoliko ključnih stvari za razumjevanje tih kretanja.

“Moje lično mišljenje je da rast vrijednosti bitkoina, prvenstveno, prouzrokuje stacioniranje kompanija za “rudarenje” kriptovaluta na druge lokacije van Kine, nakon tamošnjeg egzodusa” , kaže Mirković.

On dodaje da je “svjež kapital uplovio u kriptovalute” zbog vrlo produktivnog polugodišta.

“U periodu pada cijene koji je iza nas, imali smo odlične vesti ulaska velikih banaka i fondova u kriptovalute, te sada možemo da primjetimo odlične rezultate sve dostupnijih ulaganja u kriptovalute” , nastavlja Mirković.

Mirković naglašava i da pored toga što je vrijednost bitkoina “zvijezda vodilja” ostatku tržišta, ostali projekti, kakav je Itirijum, konstantno rade na poboljšanjima i to je pokretač rasta njihovih cijena.

“Itirijum je primjera radi nedavno imao veoma bitno poboljšanje koje ga je učinilo deflatornom valutom, dakle sve je manje itirijuma na raspolaganju” , zaključuje Mirković.

Iz insajderskih krugova je, takođe, nekoliko puta nagovješteno da bi uskoro mogli da budu javno objelodanjeni podaci o ulaganju velikih kompanija i investitora u bitkoin, što se smatra dodatnim podsticajem za novi rast cijena.

Velika migracija rudara

Zabrana rudarenja kriptovaluta u Kini, o čemu je “Blic Biznis” već pisao, je primorala čitave kompanija da traže nove destinacije za svoja sjedišta i masivne pogone za rudarenje. U brzom premještanju, brzom zato što svaka sekunda u ovoj industriji znači gubitak, kompanije su se raspršile po Kazahstanu, Rusiji, i najbitnije SAD, te je čitav događaj upamćen kao “Velika migracija rudara”.

Obavezna prijava prihoda i porez

Novi zakon o infrastrukturi koji je početkom avgusta bio na raspravi u američkom Senatu, dotakao se i kriptovaluta. U samom zakonu uvedeno je obavezno izvještavanje o porezu na digitalna dobra, kao i prijavljivanje svake transakcije veće od 10.000 dolara. Sve ovo postaje obaveza, prema novom zakonu, početkom 2024. godine, piše Forbs.

Zašto? Prema određenim računicama Forbsa, SAD bi od poreza na kriptovaluta godišnje prihodovale najmanje 28 milijardi dolara, a pojedine projekcije pominju i cifre od 50 milijardi dolara.

Iako, sa jedne strane mnogo je ljudi koji se protive ovom uvođenju obaveznog izvještavanja o porezu, i samom porezu, argumentima da država i ovde otima “kajmak”, čini se da učesnici na tržištu kriptovaluta imaju drugačije mišljenje. Mnogi stručnjaci su u posljednjih mesec dana stali pred javnost, kako bi objasnili da mešanje institucija u tržište podjednako može da znači uređenije tržište i povoljniju klimu na duge staze.

Izvor: Srpskainfo

Check Also

Konglomerat Tata kupio državnu Air Indiu za 2,5 milijarde dolara

Privatni indijski konglomerat Tata Sans kupio je za 2,4 milijarde dolara državnu avio-kompaniju Air India, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *