Prosječna zarada u julu 530 eura

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u julu je, prema podacima Monstata, iznosila 530 eura, što je na istom nivou kao u junu.

Prosječna neto zarada u julu je u odnosu na isti mjesec prošle godine porasla 1,7 odsto.

Prosječna bruto zarada u julu iznosila je 791 eura.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u julu u odnosu na jun porasle 0,3 odsto proizilazi da su realne zarade u istom periodu pale 0,3 odsto”, navodi se u saopštenju.

Po sektorima djelatnosti, prosječne neto zarade u julu u odnosu na prethodni mjesec su zabilježile rast u sektorima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 3,6 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 3,4 odsto, usluge smještaja i ishrane 3,3 odsto, umjetnost zabava i rekreacija 2,2 odsto, kao i informisanje i komunikacije 2,2 odsto.

Rast je zabilježeni u sektorima snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama 1,4 odsto, trgovina na veliko i malo 1,3 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita i građevinarstvo po 1,1 odsto, kao i finansijske djelatnosti i osiguranje jedan odsto.

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa u julu u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sektorima djelatnosti poslovanje sa nekretninama 8,1 odsto, prerađivačka industrija 3,2 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 2,2 odsto, vađenje ruda i kamena 1,7 odsto, državna uprava 1,6 odsto, ostale uslužne djelatnosti 1,5 odsto, obrazovanje 1,4 odsto, snabdijevanje električnom energijom i saobraćaj i skladištenje po 0,6 odsto.

Check Also

Svjetske berze u zelenom, sve što slijedi zavisi od trenda inflacije

Na globalnim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle zahvaljujući nadi investitora da će uskoro …

Leave a Reply

Your email address will not be published.