I dalje bez odluke o koncesiji za Aerodrome

Dodajte komentar

Vlada ni devet mjeseci nakon što je preuzela dužnost nije odlučila da li će ili neće nastaviti sa postupkom izdavanja aerodroma u Tivtu i Podgorici u dugogodišnju koncesiju.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) “Vijestima” su kazali da postupak izbora koncesionara za ACG nije prekinut i da se nalazi na početku druge faze za koju su se kvalifikovala tri koncesionara.

”U Vladi i ministarstvu se intenzivno radi na preispitivanju postojeće, mogućnostima za drugačiji koncesioni poziv, kao i potpuno drugačijem konceptu aerodroma, organizaciono, infrastrukturno i strateški. Brzo ćemo organizovati neposredne prezentacije aktuelnih kandidata koji bi nam predstavili njihove planove i razmišljanja za razvoj i restrukturiranje aerodroma. Nikakve odluke i obaveze države nećemo preuzeti bez dobre analize svih segmenata”, rečeno je u MKI.

Vlada bivšeg premijera Duška Markovića (DPS) uprkos oštrom protivljenju dijela javnosti i članice tadašnje vladajuće koalicije SD-a, 2019. godine je raspisala međunarodni tender za izbor koncesionara za ACG. Bivša vlast je očekivala da će dajući vazdušne luke u 30-godišnji zakup, za to odmah od izabranog koncesionara dobiti jednokratnu naknadu od najmanje 100 miliona eura, godišnju varijabilnu naknadu od dijela prihoda koje ostvari koncesionar u iznosu od pet miliona na početku, do 20 miliona u kasnijem periodu zakupa, odnosno najmanje 10 odsto godišnje koncesione naknade od ukupnih prihoda oba aerodroma. Bivši ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković (BS) očekivao je da će zakupac investirati najmanje 200 miliona eura. Očekivalo se da se koncesionar izabere i sa njim potpiše ugovor do kraja 2019. godine što se nije desilo i postupak je, kako je lani zvanično objašnjeno, zbog pandemije zamrznut nakon okončanja prve faze, odnosno pretkvalifikacije zainteresovanih ponuđača.

Pretkvalifikacioni tender od sedam prijavljenih prošle su četiri kompanije: “Incheon International Airport Corporation” iz Južne Koreje, GMR iz Indije, konzorcijum francuskog ADP-a i turskog TAV-a i “Corporacion America Airports” iz Luksemburga. U međuvremenu GMR je otpao iz kombinacije, jer je ADP preuzeo veliki paket akcija u indijskoj kompaniji čime su prekršena pravila tendera crnogorske Vlade.

Igrač TAV-a?

Novi odbor direktora ACG sastavljen od vladajućih paritja DF-a, Demokrata i URA nastavio je sa lošom praksom vođenja kompanije koju su demonstrirali prethodni odbori u kojima su sjedili predstavici DPS-a, SDP-a, SD-a i BS-a – nepotizmom, netransparetnošću u radu i gazdovanjem džavnim resursima, partijskim zapošljavanjima, kadrovskim smjenama politički nepodobnih rukovodilaca stručnih službi…

Uz to, kasnilo se sa pripremama vazdušnih luka za ljetnju turističku sezonu u kojoj su se opet ispoljila sva njihova infrastrukturna i organizaciona ograničenja.

Novi Odbor ditektora je na međunarodnom tenderu izabrao za novog izvršnog dirketora Gorana Jandreoskog iz Makedonije. Za njega se, prema informacijama “Vijesti” u dobro upućenim krugovima govori da je “igrač TAV-a” i da je smišljenio doveden da olakša nastavak postupka davanja aerodroma u koncesiju, te izbor TAV-a kao koncesionara. Turska kompanija je, prema ranijim špekulacijama, bila glavni favorit Nurkovića.

Jandreoski je, između redova, poslao poruku da vidi koncesiju kao najbolji način daljeg razvoja ACG u prvom susretu sa novinarima na pitanje o mogućnostima povećanja kapaciteta ljeti potpuno zagušenog tivatskog aerodroma, rekao da se slaže da je mala terminalna zgrada, ali da “infrastruktura nije nešto što može da se promijeni za godinu ili dvije”.

”Tu je bitno kakav je stav države po pitanju budućnosti oba aerodoroma. Bio je proces vezan za koncesije, to je stiglo do neke liste koja postoji u ministarstvima kapitalnih investicija i finansija. Tako da za bilo koji projekat vezan za nadgradnju terminalne zgrade u Tivtu po meni je neodrživo da trošimo državni novac, ako država ide u proces realizacije koncesija”, smatra Jandreoski.

Na pitanje “Vijesti” da li ova izjava Jandreoskog znači da će Aerodrom Tivat i narednu turističku sezonu dočekati sa malom i neuslovnom glavnom terminalnom zgradom i nefunkcionalnim terminalom 2 i ako hoće, ko je kriv zbog toga, iz MKI nisu direktno odgovorili.

”Smatramo da su Aerodrom Tivat i Podgorica u prethodnom periodu nestručno i nedomaćinski vođeni. Sva infrastrukturna ulaganja koja su izvršena nisu doprinijela podizanju kvaliteta usluge. ACG nedostaje bolja organizacija i bolja kadrovska struktura i povećanje njihovog kvaliteta će u narednom periodu biti prioritet. Investicije, prije svega od države, treba da budu posljedica podrobne analize. Prostora za promašene investicije više nema i ne smije da bude”, poručili su iz MKI.

ACG nema novca za ozbiljnija ulaganja u tivatski terminal

ACG, nakon prošlogodišnje poslovne godine koja je u najvećoj mjeri izgubljena zbog koronakrize i milionskih troškova za plaćanje sudskih odšteta za postupanja bivšeg rukovodstava prema radnicima, u ovom trenutki ima velikih finansijskih problema da izađe iz poslovnog minusa. Stoga malo vjerovatno da će kompanija biti u stanju da svojim novcem išta ozbiljnije uloži u rekonstrukciju neuslovnog terminala aerodroma u Tivtu koji se i ovog ljeta pokazao kao najveća slaba tačka i usko grlo najprometnije crnogorske vazdušne luke.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *