Kineski električni automobili znatno jeftiniji od evropskih

U Kini možete da kupite električni automobil već za 3.700 eura, dok u Evropi cijene startuju tek od 15.740 eura.

Kineski proizvođači električnih automobila u ovome trenutku imaju veliku prednost nad evropskim i američkim, navodi firma za analizu tržišta JATO.

Za sada je to veliki problem za evropske marke koje su prisutne na kineskom tržištu, ali zaostatak bi se mogao pokazati izuzetno problematičnim na evropskom tržištu.

Modeli marke Porsche ili Mercedes imaju svoju publiku i uvjek će je imati, ali u segmentu vozila za masovnu publiku, Kinezi su u prednosti – njihovim električnim automobilima toliko je pala cijena da je kineska vlada smanjila subvencije za njihovu kupovinu.

Čak se i Volkswagenov električni SUV ID.4 susreo sa ozbiljnim problemima u Kini gdje mu prodajni brojevi nisu idealni.

Prosječna cijena električnog automobila u Evropi od 2011. porasla je za gotovo 10.000 eura na oko 42.600 eura – što je povećanje od 28 odsto.

U Sjedinjenim Državama cijena je čak porasla za 38 odsto, na 42.700 dolara (36.200 eura) u posljednjih deset godina.

Sa druge strane, u Kini su se cijene gotovo prepolovile, sa 41.800 eura u 2011. na 22.100 eura danas.

Jer, dok su se Kinezi u protekloj deceniji fokusirali na jeftine automobile, evropski i američki proizvođači su ulagali u sve bolja, i skuplja visokotehnološka električna vozila.

U Kini možete da kupite električni automobil već za 3.700 eura, dok u Evropi cene startuju tek od 15.740 eura. U SAD najjeftiniji model na struju košta od 24.800 eura.

Zato sve više raste strah od kineskih automobila koji bi i u Evropi mogli zauzeti značajan tržišni udio i napasti evropske konkurente. Trenutno su u Evropi dostupni kineski MG i Aiways, ali tek se očekuje invazija proizvođača iz Kine, kao što su Wey, Ora ili Nio.

Izvor: B92.net

Check Also

Pandemija pogoršala fiskalnu poziciju

Fiskalna pozicija Crne Gore, koja je bila pogoršana i prije korona virusa, zbog velikih infrastrukturnih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *