Bojanić: Montenegro Airlines prvo da raščisti dug sa državom

Dodajte komentar

Prvo moramo da raščistimo odnos države sa Montenegro Airlinesom (MA) u stečaju kojem je prijavljeno preko 100 miliona eura potraživanja, od čega je stečajni upravnik Saša Zejak priznao 100 hiljada eura, da bih bilo što komentarisao u vezi odnosa MA sa Air Montenegrom (AM) – kazao je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić upitan za mogućnost saradnje ove dvije kompanije.

Bojanić je kritikovao ponašanje Zejaka navodeći da su tražili izvještaje o radu MA, ali da odgovor nijesu dobili.

– Prvo da dobro raščistimo sa njima, da vidimo kakva je njihova pozicija, kakav je dug države prema njima, a onda da vidimo da li su oni uopšte sposobni da bilo kakve usluge pružaju drugoj kompaniji – kazao je Bojanić.

Dodao je da AM ima svoje organe upravljanja te da bi oni trebalo da procijene postoji li komercijalni interes za saradnju sa MA.

– MKI kao resorno ministarstvo jeste nadležno, ali s druge strane AM ima svoje organe upravljanja koji samostalno donose odluku – kazao je Bojanić.

Zejak je uputio dopis Bojaniću navodeći da se AM oglušio na sve njihove ponude za saradnju dodajući da AM do sada nije imao nikakvu štetu u poslovanju koja bi se mogla povezati sa MA.

– Smatramo da kao nadležno ministarstvo treba da reagujete na način da nova kompanija, na tržišnom principu, ne treba da izbjegava saradnju sa MA u stečaju na štetu budžeta Crne Gore, angažujući strane kompanije, budući da se javni prihodi od djelatnosti MA u stečaju prihoduju u korist države. Potrebno je da što prije znamo perspektivu poslovnih odnosa sa Air Montenegrom, kako bismo povukli samostalne poteze u cilju daljeg podizanja MA u stečaju, do njegove prodaje kao pravnog lica – naveo je Zejak, u dopisu u koji je Pobjeda imala uvid.

Nezadovoljstvo radom Zejaka iskazao je i v.d. direktora Uprave carina i prihoda Aleksandar Damjanović. Mediji su prenijeli njegov stav da bi predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić kao stečajni sudija u postupku protiv MA trebalo da smijeni Zejaka zbog, kako je naveo, političke opstrukcije i osporavanja milionskih potraživanja države. On je UPIC-u osporio 25,3 miliona eura potraživanja, od čega se 13,46 miliona duga odnosi na poreze i doprinose zbog kojeg je i uveden stečaj krajem aprila.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *