Zašto je Žugić podnio ostavku?

Novoizabrani predsjednik Privredne komore Vojin Žugić juče je “Vijestima” dostavio izjavu u kojoj objašnjava da ostavku podnosi jer ne prihvata da ta institucija postane mjesto političke borbe i sukobljavanja različitih interesa.

On je funkciju trebalo da preuzme 1. septembra, ali će tada v. d. predsjednica postati potpredsjednica Nina Drakić.

Tekst pisma Vojina Žugića objavljujemo u cijelosti.

”Nakon svih dešavanja i aktivnosti koje su posljednjih mjeseci vođene u vezi sa izborom predsjednika Privredne komore, te nakon mog legalnog i legitimnog izbora za predsjednika od strane Skupštine Privredne komore, želim da vas obavijestim da sam nakon sagledavanja postojećeg stanja, a u želji da se sačuva i homogenizuje ova asocijacija koja traje skoro 100 godina, donio odluku da podnesem ostavku na mjesto predsjednika Privredne komore Crne Gore.

Privredna komora Crne Gore je asocijacija crnogorskih privrednika, formirana sa jasnom željom i ciljem da štiti njihove interese, radi na stvaranju i jačanju poslovnog ambijenta, razvoju privrednih potencijala Crne Gore i unapređenju saradnje na regionalnom i međunarodnom planu. U cilju zajedničkog “trasiranja” pravaca razvoja i stvaranja sistemskog, institucionalnog i poslovnog ambijenta, nužan preduslov je uspostavljanje partnerske saradnje sa Vladom, njenim organima i institucijama. Nažalost, izbor predsjednika Privredne komore i njen postojeći status iskorišćen je kao teren za dnevno-političke borbe i stvaranje interesnih sfera i uticaja, što svakako ne može koristiti ni privrednicima, ni asocijaciji, a nije u interesu ni nosilaca izvršne vlasti, ni opozicionih struktura. Siguran sam da se budućnost Privredne komore, kao i budućnost Crne Gore, ne može graditi na podjelama, animozitetima i željama da se jedna ideja ili stav proglase dominantnim, a da se onaj koji misli drugačije ili kritički preispituje ono što je proglašeno “superiornim” smatra protivnikom i oportunistom.

U svojoj dugoj životnoj i poslovnoj karijeri trudio sam se da afirmišem i razvijem univerzalne vrijednosti, a da svoj biznis vodim poštujući etička načela i tržišne zakonitosti. Poslovni uspjeh koji je napravila moja kompanija “Stadion” je rezultat dugogodišnjeg napornog i mukotrpnog rada, mog, moje porodice i zaposlenih u ovom društvu. O tome svjedoče ne samo finansijski pokazatelji našeg poslovanja, već i brojna priznanja i nagrade koje smo dobili, a najviše zadovoljni kupci i dobavljači u zemlji i inostranstvu. Veoma sam razočaran nastojanjem da se moj poslovni uspjeh i angažman i u privredi i u Privrednoj komori proglasi rezultatom nedozvoljenih uticaja političkih grupacija ili interesnih sfera, te da se na taj način baci sjenka na moju želju i nastojanja da Privrednu komoru organizujem i vodim na profesionalan i efikasan način i omogućim ostvarenje njene misije i ciljeva. Svrha ovog obraćanja nije da sebe branim od neutemeljenih optužbi i hipoteza koje, bez ikakvog osnova i dokaza, dovode u pitanje moju podobnost da budem na čelu jedne ovakve asocijacije. Kvalifikacije o mojoj pripadnosti “tvrdim i mekim strujama” različitih političkih partija smatram politikanstvom, sa jasnim ciljem da se napravi medijsko spinovanje i ostvare neprimjereni uticaji na nešto, što po prirodi stvari, treba držati van dometa dnevne politike.

Sve ono što sam postigao i stvorio je rezultat mog rada i zalaganja i sa ponosom mogu istaći da ostvareni uspjeh nije u bilo kakvoj vezi sa pripadnošću bilo kojoj političkoj strukturi. Moja kandidatura za predsjednika Privredne komore nastala je kao rezultat želje da doprinesem razvoju ove asocijacije, unaprijedim i afirmišem interese privrednika i time doprinesem društvenom i ekonomskom razvoju države. Moj dugogodišnji angažman u organima Komore i predlozi koji su došli od strane komorskih tijela bili su osnovni i jedini povod da se kandidujem za ovu čelnu funkciju, sa ciljem da radim na njenom jačanju i unapređenju. Podrška koju sam dobio od članova Skupštine Komore je dokaz povjerenja u predloženi program rada, ali i velika obaveza da sačuvam i unaprijedim rad Komore u uslovima koji su veoma specifični i složeni. Izbor za predsjednika Komore doživljavam kao uobičajenu aktivnost koja mora biti izraz slobodne volje članova Komore, a ne kao mjesto političke borbe i sukobljavanja različitih interesa koji suštinski nijesu u vezi sa ciljem i svrhom postojanja Komore.

Imajući u vidu da je aktuelnim političkim i medijskim spekulacijama došlo do podjele u redovima članova Komore, a da je moja želja da se sačuva jedinstvo i da se ona institucionalno ojača i još snažnije poveže sa privredom i komorskim asocijacijama u regionu i šire, obavijestio sam Skupštinu Komore da u ovakvim uslovima ne mogu i ne želim da preuzmem funkciju predsjednika Komore. Zahvaljujem se članovima Komore na povjerenju koje su mi ukazali izborom na ovu funkciju i molim za razumijevanje ovakvog mog poteza, smatrajući da je on u funkciji zaštite interesa Privredne komore Crne Gore”.

Izvor: Vijesti.me

Check Also

Porasla međunarodna plaćanja u kineskim juanima

Iznos međunarodnih transfera u juanima dostigao je 96,7 biliona (14,14 biliona dolara), što je povećanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.