Kako je jedan od najmlađih milijardera na svijetu započeo da gradi bogatstvo iz kreveta

Dodajte komentar

Johnny Boufarhat 2015. godine doživio je alergijsku reakciju koja ga je prikovala za krevet, zbog čega nije mogao izlaziti, družiti se s ljudima niti ići na događanja. Frustracija zbog nedostatka kontakta sa spoljnim svijetom podstakla je ovog 27-godišnjaka da 2019. godine osmisli platformu za održavanje videokonferencija pod nazivom Hopin.

Ovog mjeseca njegov je startup prikupio 450 miliona dolara od investitora, a Boufarhatov udio vrijedan je oko 3,2 milijarde dolara, što ga čini jednim od najmlađih self-made milijardera na svijetu prema Bloombergovom popisu. Za Boufarhatovo bogatstvo uvelike je zaslužan nagli rast popularnosti Hopina u jeku pandemije kada je nastupio lockdown pa je većina sastana počela da se održava online.

Krajem 2019. godine, Johnny je izdao ranu verziju Hopina koja korisnicima omogućuje da prisustvuju sastancima tokom događaja i povezuju se sa učesnicima putem automatiyovanih video-sastanaka jedan na jedan. Johnny je u početku planirao da pokrene platformu za online događaje u septembru 2020., ali ga je pandemija prisilila da ubrza raspored za šest mjeseci.

Par-Jorgen Parson, generalni partner londonske kompanije za rizični kapital Northzone, serijskog ulagača u Hopin, izjavio je da je Johnny znao što radi puno prije pandemije te da je tržište tek tada ukazalo na ono o čemu je on već odavno razmišljao.

Johnny je jedan od ‘milenijalaca’ koji je bogatstvo stekao tako da je osmislio nešto za unapređivanje tehnologije. Prodao je dionice Hopina u vrijednosti 180 miliona dolara, a njemu je preostalo 40 posto udjela u Hopinu nakon te prodaje. Prema podacima Bloomberga, samo je 19 ljudi mlađih od 40 godina među 500 najbogatijih na svijetu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *