Elektroprivreda RS na polugodištu sa 35 miliona KM dobiti

Dodajte komentar

Zavisna preduzeća “Elektroprivrede RS” odavno nisu imala bolje finansijske rezultate kao na polugodištu ove godine, pa tako prikazana dobit na nivou holdinga iznosi oko 35 miliona KM.

Hidroelektrane, njih tri, su ostvarile dobit od oko 18,3 miliona KM, distribucije nešto više od osam miliona maraka, dok je matično preduzeće ERS imalo dobit od oko 37 miliona KM.

Jedino su obje termoelektrane poslovale sa gubicima, koji su bili planirani zbog redovnog godišnjeg remonta. Tako je RiTE “Ugljevik” prikazao gubitak od oko 18 miliona KM, a “Gacko” oko devet miliona maraka..

“Ostvaren je veći bilansni višak i postignute visoke cijene električne energije na slobodnom tržištu. Na povećanje bilansnih viškova uticala je proizvodnja u hidroelektranama, koja je skoro duplo veća nego u istom periodu prethodne godine. Ostvarili smo u slobodnoj prodaji za oko 15 odsto veće cijene od planiranih”,  navodi Vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko finansijske poslove u ERS, Darko Milunović.

Najznačajniji finansijski rezultat među distribucijama ostvarila je „Elektrokrajina“ Banjaluka. Iz 5,5 miliona KM gubitka na kraju prvog polugodišta prošle godine došli su do dobiti od 4,25 miliona KM godinu dana poslije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *