10.06.2021 Siegburg Rhein Sieg Forum; Beethoven Orchester Bonn Tonaufnahmen Beethovens 10. - The AI Project Freigabe nur für redaktionelle Nutzung im Rahmen der aktuellen Berichterstattung und Dokumentation. Jede weitere Nutzung nur nach Rücksprache mit der abgebildeten Personen!

Poslušajte Betovenovu 10. simfoniju koju je dovršila vještačka inteligencija

Godinu nakon 250. rođendana Ludviga van Betovena, njegova 10. simfonija – dovršena uz pomoć vještačke inteligencije (AI) – imaće 9. oktobra svoju dugoočekivanu premijeru na događaju Deutsche Telekoma u Bonu. Crnogorski Telekom će, kao dio Deutsche Telekom Grupe, ljubiteljima klasične muzike u Crnoj Gori omogućiti praćenje onlajn prenosa ovog jedinstvenog muzičkog događaja.

Iz Telekoma su zbog toga, kao prvi uvid u završenu kompoziciju, podijelili kratki zvučni odlomak simfonije, u izvođenju Beethoven Orchestra iz Bona, pod vođstvom dirigenta Dirka Kaftana s Cameronom Carpenterom na orguljama, koji možete čuti ovdje:

Betoven je na 10. simfoniji počeo da radi neposredno prije smrti, što je razlog zbog kojeg je ovo djelo ostalo nedovršeno. Dr Matthias Röder, direktor Karajan Instituta, zatim grupa eksperata za vještačku inteligenciju i tim muzikologa razvili su „Beethoven AI“, softver koji „razumije“ Betovenov kompozitorski stil. U ekspertskom timu koji je nadgledao razvoj bila je i prof. dr Christine Siegert, koja predvodi tim istraživača ustanove Beethoven-Haus iz Bona.

Tokom rada na razvoju „Beethoven AI“ nisu korišćene samo Betovenove kompozicije i dio 10. simfonije već i radovi kompozitora i muzičara koji su inspirisali Betovena i uticali na njegov rad, među kojima je i Johan Sebastijan Bah. Vještačka inteligencija je na taj način nastavila nedovršenu simfoniju, a kompozitor Walter Werzowa, muzičari i dirigent su dovršenoj kompoziciji udahnuli život.

Deutsche Telekom je cio projekat pokrenuo u proljeće 2019. godine, kako bi sve bilo spremno za obilježavanje 250. godišnjice Betovenovog rođenja godinu kasnije. Odluka da se dovršavanje 10. simfonije prepusti vještačkoj inteligenciji izazvala je polemiku u javnosti, i to upravo na temu – može li algoritam da bude dovoljno kreativan i zamijeni čovjeka u umjetničkom i stvaralačkom procesu.

„Uvjeren sam da je rezultat nešto zaista nevjerovatno jer su ljudi i mašine zajedno stvorili nešto novo. Važno je vidjeti konačan rezultat. Betoven je čovjek svog vremena, živio je u društvu koje su obilježili ratovi, ali i ljubav i empatija. Nijedna vještačka inteligencija ne može imati to iskustvo. Međutim, ona razumije muziku i može je dalje razvijati, iako ne može u nju utkati zeitgeist, odnosno duh vremena“, kazao je Tim Höttges, predsjednik borda direktora Deutsche Telekoma.

Rezultat je, zaključuju u Telekomu, kompozicija o kojoj će se dugo govoriti.

Check Also

Ekspedicija crnogorskih planinara krenula u pohod na najviši vrh Balkana

Četvoročlana ekspedicija iskusnih crnogorskih planinara, uz podršku kompanije MTEl, krenula je danas za Bugarsku gdje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.