Euro oslabio u odnosu na američku i britansku valutu

Dodajte komentar

Britanska funta dostigla je vrijednost 1,1833 što je najviši nivo od februara 2020. godine. Funta je porasla na maksimalnu vrijednost u posljednjih 18 mjeseci, jer su strahovanja od širenja zaraze virusom Covid-19 izazvala nagli pad povjerenja njemačkih investitora.

ZEW (Lajbnic centar za evropska ekonomska istraživanja) pokazatelj ekonomskog raspoloženja u Njemačkoj, pao je u avgustu treći mjesec zaredom, sa 22,9 na 20,4 poena. To pokazuje najslabija ekonomska očekivanja od novembra prošle godine, kada je Evropu zahvatio drugi talas pandemije korona virusa, prenosi Guardian.

„Očekivanja su opala treći put zaredom. To ukazuje na sve veće rizike za njemačku ekonomiju, poput mogućeg četvrtog talasa širenja zaraze Covid-19 koji počinje na jesen ili usporavanja rasta u Kini“, naveo je predsjednik ZEW, profesor Ahim Vambah (Achim Wambach).

U odnosu na dolar, euro je dostigao najniži nivo u četiri mjeseca, ispod 1,172 dolara. Funta je ojačala otkako je Engleska sredinom juna ukinula restrikcije u nadi da će njen oporavak ostati na dobrom putu.

Prošle nedjelje Engleska banka naznačila je da će kamatne stope vjerovatno porasti prije nego što se predviđalo, jer vjeruje da je nezaposlenost dostigla vrhunac i da će inflacija dostići oko četiri odsto do kraja godine. U eurozoni se očekuje da će stope ostati nulte još neko vrijeme.

Anketa stručnjaka za finansijsko tržište ZEW, vodećih njemačkih kompanija takođe je pokazala da su njihova inflatorna očekivanja oslabila, iako je njihov pogled na trenutne ekonomske uslove poboljšan. Njemačke kompanije takođe su pogođene problemima globalnog lanca snabdijevanja, a postoji i neizvjesnost uoči nacionalnih izbora u septembru, što bi moglo dovesti do složenih koalicionih pregovora.

Izvor: Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *