BioNTech ove godine očekuje 15,9 milijardi eura prihoda od vakcina

Dodajte komentar

Njemačka biotehnološka kompanija BioNTech objavila je u ponedjeljak da joj je prihod više nego ustostručen u drugom tromjesečju zahvaljujući prodaji vakcina protiv covida 19, prognoziravši da će u cijeloj godini dosegnuti 15,9 milijardi eura.

U drugom tromjesečju prihod njemačke kompanije koja je razvila vakcinu u suradnji s američkim Pfizerom poskočio je na 5,31 milijardu eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosio je 41,7 miliona eura.

Navode da su zajedno sa Pfizerom ove godine isporučili više od milijardu doza vakcina u više od 100 zemalja i teritorija širom svijeta i potpisali ugovore o isporuci približno 2,2 milijarde doza.

Očekuju da će do kraja ove godine njihov godišnji kapacitet za proizvodnju vakcina dosegnuti tri milijarde doza, a u 2022. trebao bi biti proširen na do četiri milijarde doza.

Procjenjuju da će u finansijskoj 2021. godini nakon isporuke trenutno ugovorene 2,2 milijarde doza vakcina njihov prihod iznositi 15,9 milijardi eura.

Pfizer je krajem prošlog mjeseca podigao procjenu svog udjela u ovogodišnjem prihodu od prodaje vakcina na 33,5 milijardi dolara.

Izvor: seebiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *