Firmi za nadzor radova na autoputu isplaćeno 24 miliona

Dodajte komentar

Strani konsultant koji kontroliše radove na dionici autoputa Smokovac–Mateševo do sada je poreske obveznike Crne Gore koštao najmanje 24 miliona eura, pokazuju podaci Nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

FIDIC pravila, po kojima je zaključen ugovor o izgradnji prve dionice autoputa Bar–Boljare, predviđali su izbor nezavisnog nadzornog organa – inženjera, koji će u ime Vlade, kao investitora, kontrolisati rad izvođača radova, odnosno kineske firme China Road and Bridge Corporation.

Iz ranije vlade, odnosno tadašnjeg Ministarstva saobraćaja i pomorstva, izabrali su za nadzorni organ, koji će u ime ministarstva kontrolisati radove, francusko-italijanski konzorcijum Ingerop Conseil & Ingenierie – Geodata Engineering, a on je osnovao u Crnoj Gori firmu Ingerop MN.

Ugovor o pružanju konsultantskih usluga zaključen je za fiksnu cijenu od 22,6 miliona eura, od čega je 19 miliona cijena usluga, dok je 3,6 miliona eura porez na dodatu vrijednost (PDV). Ugovor je u ime Vlade potpisao bivši ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović.

Prema podacima ASP-a, isplate kćerki kompaniji Ingerop MN u Crnoj Gori u prethodnim godinama realizovalo je Ministarstvo finansija, dok su isplate ka konzorcijumu usmjeravane iz budžeta Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

(Opširnije u današnjem Dan-u)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *