30 kvadrata na moru i za 20.000 eura: Albaniju sve češće porede sa Crnom Gorom

Nakon Grčke, Turske, Crne Gore i Hrvatske, kupci nekretnina iz regiona sve više češljaju i obale Albanije u potrazi za nekretninama.

Traže se nekretnine u neposrednoj blizini obale, ali i na samoj obali mora.

Albanija, čini se, i dalje važi za zemlju u regionu sa vrlo niskim cijenama kvadrata, a osim što se nekretnine kupuju za odmor, one se kupuju i kao investicija, računajući da će i ovde tržište zahvatiti trend rasta.

Neki za Albaniju danas kažu da je u okolnostima baš kao što je bila Crna Gora u momentu kada su joj zemlju masovno kupovali Rusi. Tražio se tada svaki dobar pedalj zemlje, a kako je vrijeme odmicalo tržište nekretnina je samo dobijalo na cijeni. Vremenom su pored Rusa u Crnu Goru počeli da dolaze i Turci, ali i sve više Srba ovdje je kupovalo nekretnine. Danas je, čini se, priča sa ovakvim trendom u Crnoj Gori zaokružena, a vjeruje se da gotovo sličan trend očekuje i Albaniju, ocjenjuje ovaj list.

Najveći broj nekretnina izlistanih na prodaju na sajtovima tamošnjih agencija su stanovi nadomak obala mora, ali je i ne mali broj kuća i luksuznih vila. Tako, na primjer, za opremljen stan nadomak obale mora u Sarandi, Vlori, Draču ili Dermi treba da odvojite, u većini slučajeva, po kvadratu 1.000 pa do 2.500 eura, ali kod ovih skupljih se radi o izuzetno luksuznim stanovima u kompleksima. Cijene kvadrata kuća i vila se kreću u istom opsegu.

Dalje od mora, i danas nešto manje popularne nekretnine u ovim mjestima, koštaju i manje od 1.000 eura.

Opremljen dvosoban stan od 100 kvadrata u Sarandi, nadomak mora i sa izuzetnim pogledom na more, košta 109.000 eura tj. 1.090 eura po kvadratu. U Vlori dvosoban stan od 85 kvadrata, kompletno namješten i tik uz obalu mora za samo 85.000 eura, ili 1.000 eura po kvadratu.

Blic je pronašao i nekoliko dvosobnih penthausa u Draču od 100 kvadrata po cijeni od 1.100 eura po kvadratu, tj. 110.000 eura ukupno. Potrebno je istaći da su to sve kompletno opremljeni stanovi, na svega desetak metara od plaže i 5 minuta od centra grada.

U Dermiju, smo pronašli luksuzne stanove, za one sa dubljim džepom, ali kad se uzme u obzir izgled, veličina i opremljenost tih nekretnina i uporedi na drugim tržištima, i oni su jeftini.

Tako, na primjer, dvosoban stan od 97 kvadrata košta 225.000 eura, tj. 2.319 eura po kvadratu. Potrebno je istaći da je komplet opremljen, modernog i atraktivnog izgleda. O ekskluzivnosti i luksuzu ovog sklopu ovog kompleksa apartmana i stanova na raspolaganju ima i heliodrom, pristanište, dva bazena, sportske terene, SPA, teretanu itd. U sklopu ovog kompleksa prodaju se i vile površine od 150 kvadrata i više.

Dobra cijena i za sam luksuz

Kuće i vile na obali mora su drastično skuplji od stanova i apartmana, ali ako poredimo cijene sa drugim tržištima, ove nekretnine su povoljne. Na primjer, u sklopu pomenutog kompleksa u Dermiju luksuzna, komplet opremljena kuća površine od 162 kvadrata se prodaje po cijeni od 371.000 eura.

U zalivu Lalzi, takođe se prodaju kuće i vile u sklopu rizortova i kompleksa. Tako u sklopu San Pietro Rizorta po cijeni od 450.000 eura možete da kupiti četvorosobnu vilu , sa 3 kupatila, površine 204 kvadrata, i velikom baštom (oko 600 kvadrata). Ova kuća na dva sprata je kompletno opremljena i uz nju dobijate i parking mjesto.

Kako je u sklopu rizorta ima i privatnu plažu dužine kilometar i po, koja se od vile nalazi na samo 50 metara. Takođe u zalivu samo našli i trosobnu kuću površine 150 kvadrata, kompletno opremljenu, po cijeni od 225.000 eura tj. po cijeni od 1.500 eura.

Na Rtu Rodon, se prodaju isključivo luksuzne kuće i vile. Na primjer, četvorosobna vila , komplet opremljena iznutra, od 190 kvardata, sa dvorištem i bazenom u dvorištu od 730 kvadrata (ukupne površine 974 kvadrata), košta za 590.000 eura.

Kako da kupite nekretninu u Albaniji?

U sam proces kupovine je uključeno potpisivanje nekoliko ugovora: ugovor o rezervaciji, preduzetnički ugovor, predugovor i stvarni kupoprodajni ugovor. Nakon potpisivanja ugovora, rezervacija traje 4 nedjelje i za to vrijeme je potrebno (posredstvom advokata) da se provjeri imovina.

Iako advokat nije obavezan preporučeno je sa svih strana. Kod potpisivanja predugovora potrebno je da se nekretnina kapariše, 10 odsto tržišne cijene u slučaju starogradnje i 30 odsto u slučaju novogradnje.

Kupoprodajni ugovor se potpisuje kod notara i tada plaćate ostatak sume, a zatim podnosite ugovor na registrovanje u Kancelariji za registraciju nepokretne imovine. Za čitav proces vam je potrebno od 21 do 23 dana.

Izvor: Blic.rs

Check Also

Statis u partnerstvu sa kraljevićima iz Emirata, moguć ulazak Alfa Dabi fonda u Sveti Stefan

Alfa Dabi Holding (Alpha Dhabi), investicioni fond kraljevske porodice Al Nahijan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.