Rast prometa na Montenegroberzi

Dodajte komentar

Rast indeksa i promet od oko 30 hiljada eura obilježi li su ovu sedmicu na Montenegroberzi.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MHCE10 ojačao je dva odsto na 760,29 poena, a MONEX 1,3 odsto na 11.019,82 boda. Promet realizovan kroz 17 transakcija iznosio je svega 29,15 hiljada eura i bio je 6,5 odsto veći od prošlosedmičnog, prenijela je juče agencija Mina biznis.

Najveći udio u prometu imale su akcije Jugopetrola koje su na sedmičnom nivou poskupile pet odsto na 9,98 eura. Ojačala je akcija preduzeća Kotor Projekt 450 odsto na 44 eura i Crnogorskog telekoma 6,3 odsto na 1,19 eura.

Porasle su i akcije preduzeća UTIP Crna Gora 20 odsto na 36 centi, Port of Adrija sa 6,7 odsto na 11,1, Plantaža 5,3 odsto na 10 i Luke Bar 2,8 odsto na 37 centi. Neznatno je gubila dionica Ulcinjske rivijere na 2,7 eura.

Elektroprivreda (EPCG), čijim akcijamaove sedmice nije trgovano,u prvoj polovini godine ostvarila je neto dobit od 17,1 milion eura i iznad je prosjeka ostvarenja u istom periodu prethodnih godina, saopštili su predstavnici kompanije. EPCG je u prvih šest mjeseci ostvarila prihode od prodaje vrijedne 170,9 miliona eura, što je u odnosu na prošlu godinu 16 odsto više. Troškovi poslovanja su iznosili 151,4 miliona eura.

Prvi kvartal je karakterisala izuzetno povoljna hidrologija i dobra pogonska spremnost proizvodnih objekata, što je doprinijelo znatno većem šestomjesečnom ostvarenju proizvodnje velikih hidroelektrana u odnosu na planirane vrijednosti i ostvarene prosjeke prethodnih godina navodi se u saopštenju kompanije. Zbirni podaci pokazuju da je za šest mjeseci proizvedeno skoro 1,7 hiljada gigavat sati (kWh) električne energije, što je oko 14 odsto više od plana.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *