PKCG: Potrebno bolje pozicioniranje domaćih proizvoda

Dodajte komentar

Pandemija virusa korona uticala je na poslovanje crnogorskih poljoprivrednih proizvođača, saopšti li su iz Odbora Udruženja poljoprivrede Privredne komore (PKCG) i dodali da bi prevazilaženju tog problema mogla doprinijeti kupovina domaćih proizvoda i njihovo bolje pozicioniranje u trgovinama.

“Usporavanje privrednih aktivnosti, kao posledica pandemije, u značajnoj mjeri je uticalo na poslovne rezultate svih privrednih grana. Kod subjekata iz oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane nije bilo zastoja u obavljanju djelatnosti, ali se uticaj pandemije odrazio na smanjenje njihove produktivnosti, nedostatak finansijskih sredstava i otežanu likvidnost”, kazali su predstavnici Odbora agenciji Mina biznis.

Dodali su da su se poljoprivrednici susreli sa brojnim izazovima poput održavanja proizvodnje i broja zaposlenih, isplata zarada, kao i obezbjeđivanja sredstva za nabavku sirovina. Iz Odbora su podsjetili da su hoteli, restorani i ugostiteljski objekti, kao značajni kupci poljoprivrednih proizvoda, pogotovo u turističkoj sezoni, bili zatvoreni ili su radili smanjenim kapacitetima.

“U takvim uslovima domaći proizvođači su proizvode plasirali preko trgovačkih lanaca, gdje je takođe došlo do pada prodaje. Prodaja vina na domaćem tržištu smanjena je 50 odsto. Istovremeno proizvodnja piva je bila smanjena 33 odsto”, saopštili su iz PKCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *