Nova kreditna linija IRF-a : Program podrške razvoju zelenih poslova u Crnoj Gori

Investiciono-razvojni fond počinje sa realizacijom novog Programa podrške razvoju zelenih poslova u Crnoj Gori – Fotonaponski paneli za privredu i poljoprivredu. Program će se sprovoditi u saradnji sa  Eko fondom, uz podršku UNDP-a, u okviru projekta zelenog finansiranja u Crnoj Gori.

Namjena ovog programa podrške je finansiranje realizacije projekata korišćenja obnovljivih izvora energije – za proizvodnju električne energije iz solarnih fotonaponskih sistema uz primjenu razmjene na mjestu konekcije. U okviru Programa raspoloživa su bespovratna podsticajna sredstva (subvencija/grant) od strane Eko fonda, ukoliko krajnji korisnik ostvari to pravo u skladu sa uslovima Programa odnosno Javnog konkursa koji realizuje Eko fond.

Sredstva koja će IRF odobravati po osnovu pomenute kreditne linije biće dostupna preduzetnicima, poljoprivrednicima i mikro, malim i srednjim preduzećima u iznosu od 3.000 EUR do maksimalno 400.000 EUR, po kamatnoj stopi od 3 % na godišnjem nivou i rokom otplate do 10 godina uključujući grejs period do godinu dana.

 

Važnost implementacije ovog Programa podrške koji realizuje Investiciono-razvojni fond ogleda se u pravcu podsticanja veće upotrebe čiste energije i poboljšanju energetske efikasnosti, s ciljem smanjenja emisija ugljen-dioksida i uštede u troškovima za energiju u sektoru mikro, malih i srednjih preduzeća, te poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori.

 

Očekujemo da će ovaj Program podrške IRF-a u sinergiji sa subvencijama Eko fonda, kroz povećanje energetske efikasnosti i sigurnosti u snabdijevanju, kao i kroz afirmaciju korišćenja obnovljivih izvora energije, dati važan podsticaj niskokarbonskom razvoju i ekonomskom oporavku zemlje, kao i da će poslovna zajednica pokazati interesovanje i motivaciju da učestvuje u ovom programu s novim idejama i rješenjima. Ovaj i slični programi doprinijeće postizanju dugoročnih ciljeva Crne Gore u kontekstu Pariskog sporazuma, Evropskog zelenog sporazuma i UN-ovih ciljeva održivog razvoja.

Konkretne uslove Programa podrške razvoju zelenih poslova IRFCG, možete preuzeti sa naše web adrese: https://www.irfcg.me/me/2015-01-13-12-25-48/program-podrske-razvoju-zelenih-poslova-u-crnoj-gori-fotonaponski-paneli-za-privredu-i-poljoprivredu.html

Sadržaj Javnog konkursa koji realizuje Eko fond, možete preuzeti sa web adrese: https://www.eko-fond.me/me/javni-konkursi/javni-pozivi/

Check Also

Svi zajedno do ekološke Crne Gore

Povodom 30 godišnjice od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, Telenor je pozvao sve aktere u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *