Bivši direktor Makedonskog Telekoma uvodi Telekom Srbije na makedonsko tržište

Dodajte komentar

Bivši operativni direktor Makedonskog Telekoma Goran Trajanovski imenovan je za direktora novoosnovane podružnice Telekoma Srbija, čime je srpski operater službeno ušao na tržište u Makedoniji od kraja jula.

Telekom Srbije ponudit će mobilne usluge u Sjevernoj Makedoniji do kraja 2021. godine, prema najavi medija. Podružnica u Sjevernoj Makedoniji zove se Mtel i počeće da nudi usluge satelitske televizije u roku od mjesec dana, prema onome što je predsjednika Uprave Telekoma Srbije Vladimir Lučić rekao Tanjugu. Usluge mobilne telefonije i optičkog interneta bit će uvedene do kraja 2021.

Većinski vlasnik kompanije je Republika Srbija s 58,11 posto vlasničkog udjela. Osim države, vlasnici su i Telekom Srbija a.d. Beograd s 20 posto dionica, građani Republike Srbije s 14,95 posto te zaposleni i bivši zaposleni Telekoma Srbija a.d. Beograd sa 6,94 posto

Trajanovski je prethodno vodio Makedonski Telekom nakon što ga je upravni odbor izabrao 2017. godine. Magistar je industrijskog menadžmenta, diplomirani inženjer elektronike i telekomunikacija, iskusan telekomunikacijski stručnjak s dugogodišnjim praktičnim iskustvom u tom području, navodi faktor.mk.

Osnivač je startupa IP Home & Office. U razdoblju od januara 2014. do novembra 2015. radio je na razvoju platforme “Za Internet stvari” (aplikacije i web usluge), dizajnu hardvera i implementaciji pametnih sistema za učinkovito upravljanje električnim instalacijama u domovima i industrijskim zgradama . Pokrenuo je kreiranje i razvoj IoT rješenja Business to Business. S IP Home & Office osvojio je 4. mjesto na drugom međunarodnom takmičenju Business Wall of Fame prema broju glasova.

U razdoblju od 2003. do 2004. bio je direktor programa u Makedonskom Telekomu, odgovoran za reorganizaciju kompanije. Sproveo je program Put do uspjeha koji je uključivao 3 strateška i 5 funkcionalnih projekata. Prethodno je bio i šef odjela za popravke u Makedonskom Telekomu, izravno doprinoseći povećanju usluga popravka u kompaniji.

Prije nego što je 2017. postao glavni operativni direktor, bio je pomoćnik ministra informacijske tehnologije i telekomunikacija u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Agencija za elektroničke komunikacije već je potvrdila da je srpski operater zainteresovan za ulazak na makedonsko tržište nuđenjem u narednom razdoblju satelitske televizije, a nakon Nove godine će biti i dio poslovanja s telefonskim uslugama i internetom. Nezvanično , Telekom Srbija namjerava kupiti jednog od manjih telekomunikacionih operatera.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *