Građani zemalja izvan EU više kvalifikovani za rad od stanovnika Unije

Građani koji dolaze da rade u Evropsku uniju iz drugih zemalja često imaju više kvalifikacija od građana zemlje u koju su došli da rade, pokazala je anketa o radnoj snazi Eurostata.

Procenat prekvalifikovanih u EU tokom 2020. kada se radi o državljanima zemalja van EU bio je 41,4 odsto, za strance iz zemalja članica Unije 32,3 odsto, dok je u slučaju domaće radne snage procenat prekvalifikovanih tek 20,8 odsto.

Najveći broj radnika van EU sa kvalifikacijama većim od državljana iz zemalja članica EU je tokom prošle godine bio u Grčkoj (71,6 odsto), potom u italiji, Španiji, na Kipru. Upravo ove tri zemlje imaju i najveći broj prekvalifikovanih radnika iz zemalja članica, dok su domaći radnici sa boljim kvalifikacijama najzastupljeniji u Španiji, takvih je 34,5 odsto, potom na Kipru gdje ih je 30,5, i Grčkoj, 30,4 odsto.

Češće više kvalifikacija imale su žene nego muškarci, pokazala je ova anketa o radnoj snazi, nezavisno od toga da li su domaći ili strani radnici. Procenat prekvalifikovanih je bio veći među starijom populacijom nego među mlađim, s tim što je u slučaju stranih državljana taj procenat veći u kategoriji od 35 do 64 godine starosti, dok je kod onih od 20 do 34 godine veći procenat prekvalifikovanih među domaćim stanovništvom.

Check Also

Kina sjutra lansira svemirski brod Šendžou-15

Kineski svemirski brod Šendžou-15 sa trojicom tajkonauta biće lansiran u 11:08 u utorak (po pekinškom …

Leave a Reply

Your email address will not be published.