Adriatik propertis i Aman upozoravaju: “Poštovati ugovor ili ćemo na sud”

Dodajte komentar

Zakupac Svetog Stefana Adriatik propertis i operater Aman, od Vlade Crne Gore zatražili su, kako navode, uvjeravanje da mogu da nastave da upravljaju luksuznim rizortom u skladu sa međunarodnim standardima, bez, kako kažu, upada, uznemiravanja, zastrašivanja ili oštećenja rizorta.

“Ako nova administracija insistira da je navedeno nezakonito, u tom će slučaju Međunarodni sud odlučiti ko je u pravu, a ko ne”, navodi se u zajedničkom saopštenju Adriatik propertisa i Amana-a.

Kako ističu Aman Sveti Stefan, najprestižniji hotel u Crnoj Gori i dragulj Jadrana sa pet zvjezdica, primoran je da se zatvori na način koji nanosi štetu našoj zemlji i našoj međunarodnoj reputaciji.

“Bili smo veoma pouzdan partner tokom perioda dužeg od 14 godina, uz kontinuirana ulaganja u iznosu koji nadmašuje 120 miliona eura, kako bismo razvili Aman Sveti Stefan u globalno priznati rizort i na taj način podijelili sa svijetom ono najbolje iz Crne Gore. Plodovi našeg rada su tu, svima na uvid. Neprekidno smo djelovali u partnerstvu sa lokalnom zajednicom, nadležnim organima i grupom Aman – kako bismo razvili rizort svjetske klase koji je privukao i usmjerio pažnju svjetske javnosti na našu divnu zemlju”, poručuju iz tih kompanija.

Kažu i da je tačno da su u prošlosti postojali određeni nesporazumi koje su rešavali, a takođe je i nesumnjivo tačno da su, kako dodaju, se uvijek na najbolji mogući način pokušavali sporazumijeti sa mještanima, crkvom i širom zajednicom Svetog Stefana, i pružiti im podršku.

“Od dana kada je nova administracija stupila na vlast, u i oko hotela doživjeli smo masovne neovlaštene ulaske, uznemiravanje i napade na naše osoblje kao i niz oportunističkih protesta koji su onemogućili održavanje rizorta kao bezbjednog i luksuznog mjesta. Investicija u razvoj rizorta Sveti Stefan ugovoreni su i potvrđeni od strane Parlamenta, uključujući sve ugovore o zakupu i ekskluzivnosti”, navode Adriatik propertisa i Amana u saopštenju.

Hotel, kako dodaju, uspješno posluje već 14 godina, a za to vrijeme rizort je iz godine u godinu ostvarivao napredak i osvajalo brojne međunarodne nagrade za izvrsnost.

“Novoimenovana administracija sada tvrdi da je komponenta ekskluzivnosti uz koju je dogovoren razvoj Svetog Stefana nezakonita, ali nije u mogućnosti da nam objasni kako se zakupi koji su nam odobreni uz saglasnost Parlamenta mogu smatrati nezakonitim. Mnogo puta smo pokušali da komuniciramo sa nadležnim organima ne tražeći ništa drugo osim pisanih uvjeravanja koja će nam omogućiti da nastavimo, da tokom preostalih 28 godina zakupa poslujemo na način na koji smo to činili u prethodnih 14 godina”, tvrde u kompanijama Adriatik propertisa i Amana.

Uputili su, kažu, veliki broj dopisa ugovornim stranama, uključujući Ministra ekonomskog razvoja kao i premijera, ali su im u odgovoru na njih i javnim nastupima saopštili da “nam ne mogu garantovati poslovanje kao u prethodnih 14 godina, ali bez obzira na to, oni žele da otvorimo rizort”.

“Za nas ne postoji mogućnost da otvorimo rizort nakon što nam je rečeno, otprilike 14 godina nakon zaključenog ugovora o zakupu, da neophodna i razumno očekivana ekskluzivnost i privatnost više nisu moguće”, poručuju iz Adriatik propertisa i Amana.

Pitaju kako mogu da otvore rizort nakon što je opština, kako ističu, takođe samovoljno uzela dio zemljišta sjeverno od hotela Kraljičina plaža kako bi ga koristila u svrhe parkinga.

“Ovo zemljište je dio koji smo zakupili na 42 godine, ali nam se oduzima bez ikakvih pregovora, pravnog postupka ili obavještenja. Kako je takvo ponašanje dopušteno u zemlji koja želi da se pridruži Evropskoj uniji? Kako Vlada Crne Gore može da se drži po strani i dozvoli da se ovo dogodi? U odnosu na gore navedena dešavanja, kao što bi to učinio svaki razuman vlasnik privrednog društva, podnijeli smo zahtjev lokalnim sudovima kako bismo sačuvali i zaštitili naše interese”, poručuju iz Adriatik propertisa i Amana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *