In this photo illustration a Zoom App logo is displayed on a smartphone on March 30, 2020 in Arlington, Virginia. - The Zoom video meeting and chat app has become the wildly popular host to millions of people working and studying from home during the coronavirus outbreak. (Photo by Olivier DOULIERY / AFP) (Photo by OLIVIER DOULIERY/AFP via Getty Images)

Zoom kupuje firmu Five9 za 14,7 milijardi dolara

Platforma za video konferencije Zoom objavila je da kupuje firmu Fajv9 (Five9), provajdera softvera za kontakt centar u oblaku, preuzimanjem svih njenih akcija za 14,7 milijardi dolara.

Ovo je prva akvizicija Zoom-a, u okviru njegovih priprema za postpandemijsko vrijeme kada se zaposleni vrate u kancelarije, i druga najveća u američkom tehnološkom sektoru ove godine, iza Majkrosoftove planirane kupovine Nuans Komjunikejšensa za 16 milijardi dolara, prema podacima FaktSeta.

Tržišna kapitalizacija Fajv9 iznosila je u petak na zatvaranju Njujorške berze 11,9 milijardi dolara, ili 177,60 dolara po akciji, prenosi CNBC.

Prema saopštenju Zoom-a, akcionari firme Fajv9 dobiće 0,5533 akcija Zoom Video Komjunikejšensa za svaku akciju koju poseduju u Fajv9. Time se vrijednost Fajv9 podiže na 200,28 dolara po akciji, što je premija od 13 odsto u odnosu na cijenu na zatvaranju u petak.

Zoom je među 16 najuspješnijih rastućih kompanija u minulih 16 mjeseci, otkako je korona pandemija nenadano primorala poslodavce širom svijeta da zatvore kancelarije i prisilila zaposlene u raznim djelatnostima da posao obavljaju od kuće i da poslovnu komunikaciju obavljaju u video formatu.

Nakon skoka prihoda za 326 odsto prošle godine, Zoom se suočava sa prirodnim usporavanjem jer se kompanije ponovo otvaraju i sastanci ponovo održavaju “licem u lice”. Mada je lansirao nove proizvode, računajući na predstojeće promjene u svom poslovanju, Zoom je sada toliko veliki da je malo vjerovatno da će njegov organski rast zadovoljiti investitore na Vol Stritu, ocjenjuje CNBC.

Takođe su mu potrebni novi izvori prihoda, jer Majkrosoft pojačava tržišnu utakmuicu svojom ponudom video četovanja na platformi Timovi.

Cijena akcija Zoom-a je porasla lani za skoro 400 odsto, ali je od oktobra, kada je dostigla vrhunac, u padu za 36 odsto.

Check Also

Mastercard kupio Baffin Bay, kompaniju za sajber sigurnost

Mastercard je u ponedjeljak kupio Baffin Bay, kompaniju za kibernetičku sigurnost baziranu na oblaku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.