Vlasnici Volkswagena u Holandiji imaju pravo na odštetu

Okružni sud u Amsterdamu saopštio je da vlasnici automobila koje je proizvela Volkswagen grupa, a u koje je ugrađen softver namijenjenim lažiranju rezultata na testova emisije iz dizel motora, imaju pravo na obeštećenje bilo da su vozila kupili kao nova ili polovna.

Prema odluci holandskog suda, pravo na obeštećenje u iznosu od 3.000 eura imaju kupci VW-a, Audija, Seata i Škode koji su vozila sa instaliranim softverom kupili kao nova, dok bi vlasnici polovnih automobila trebalo da dobiju kompenzaciju od 1.500 eura, prenosi Rojters.

Naknada, na koju njemački proizvođač automobila još uvjek može da uloži žalbu, obuhvata oko 150.000 automobila koje su prodali dileri targetirani u kolektivnoj tužbi, naveo je sud.

Ovo je najnovija u nizu presuda o naknadi štete i novčanim kaznama izrečenim Volkswagenu otkako je kompanija 2015. priznala da koristi manipulativni softver kako bi dizel motori pokazali nižu emisiju gasova od stvarne.

Njemačkog proizvođača vozila je ovaj skandal, od izbijanja do danas, koštao više od 32 milijarde eura na ime kazni, popravki i sudskih troškova.

Check Also

Klimatske promjene mogle bi teško pogoditi banke u eurozoni

Banke u eurozoni mogu očekivati veće gubitke ako se ne ublaže klimatski rizici, a najveći …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *