Evropska centralna banka razmatra da li da uvede digitalni euro

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je, da će u naredne dvije godine pokrenuti analizu da li treba uvesti digitalnu verziju eura.

Ovakva valuta bi dopunjavala gotovinu, što je oprezan korak ECB ka uvođenju digitalnih valuta i analiza potencijalnog uticaja na politiku i finansijski sistem.

ECB je u saopštenju javnosti dostavljenom u srijedu navela da digitalni euro mora biti takav da zadovolji potrebe potrošača, istovremeno pomažući sprečavanje ilegalnih aktivnosti poput pranja novca i ne smije imati negativan uticaj na finansijsku stabilnost i monetarnu politiku.

Digitalizacija “doseže sva područja našeg života”, napisao je u blogu član Izvršnog odbora ECB Fabio Paneta.

“Pandemija korona virusa (COVID-19) pokazala je koliko brzo se takva promjena može dogoditi. I to utiče na način na koji plaćamo. Sve više kupujemo digitalno i putem interneta”.

Rekao je da na mnoga pitanja treba odgovoriti i da će se “tek kasnije doći do odluka da li izdavati digitalni euro ili ne”. Ako ta ideja bude odobrena kroz dve godine, bile bi potrebne još tri da zaista nastane digitalni euro.

ECB – centralna banka 19 zemalja koje koriste euro, pokreće detaljnu studiju pošto je već prikupila stavove građana i finansijskih stručnjaka.

Check Also

Svi zajedno do ekološke Crne Gore

Povodom 30 godišnjice od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, Telenor je pozvao sve aktere u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *