EU neče regulisati tržište kriptovaluta do 2023

Dodajte komentar

Oko rizičnosti ulaganja u kriptovalute, ali i rizičnosti valuta koje su pod kontrolom centralnih banaka ovih dana se obračunavaju HNB i Udruženje za blockchain i kriptovalute (UBIK), navodeći da ulaganja u kriptoimovinu EU neće regulisati prije 2023. godine.

Osim finansijske zajednice i iskusnih ulagača, šira javnost zapravo o tome jako malo zna; poznato je da bitkoin, etereum i ostale virtualne valute rastu i padaju kao na ringišpilu, ali isto to nebrojeno puta viđeno je i u depresijacijama nacionalnih valuta, havariji švajcarskog franka, ruske rublje, turske lire, pišu regionalni mediji, a prenosi portal Kamatica.com.

U HNB-u objašnjavaju da je “centralnobankarski novac” onaj koji kreira centralna banka pojedine zemlje ili na području više zemalja. Njime se upravlja korištenjem instrumenata monetarne politike, radi održavanja niske i stabilne inflacije. Pojednostavljeno, centralna banka pokušava da održava stabilne cijene da ono čime se raspolaže u novčaniku danas jednako vrijedi i sjutra, tumače u HNB-u, kamtica.com, navodi zapažanja blica.

Centralni bankari upozoravaju da svega toga kod kriptoimovine nema: nema pokrića, podrške ili jemstva bilo kojeg javnog tijela ili nadležne institucije. U pitanju je, kažu, ulaganje u necentralizovanom sistemu bez ikakve pozadinske vrjiednosti, bez odredivog izdavaoca i s ograničenom ponudom. Nije regulisana niti postoji zaštita potrošača.

Kao kontraargument, druga strana tu “vadi” brojne slučajeve u kojima regulator potrošače nije zaštitio ni od oscilacija centralnobankarskih valuta – eklatantan je primjer slučaj franak. Sve što se tiče novca, trebalo bi da reguliše – regulator. Ali on to još ne radi, ni u Hrvatskoj, niti na nivou EU: zakonodavni predlog Uredbe o tržištima kriptoimovine Evropska komisija usvojila je u septembru 2020, ali ne očekuje se da će stupiti na snagu prije 2023. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *