Toščelik ostaje u Nikšiću

Dodajte komentar

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan do kraja godine će doći u Crnu Goru, a usklađivanje obaveza dvojice predsjednika je u toku, kazala je ambasadorka te zemlje u Crnoj Gori Songul Ozan.

Tokom razgovora sa predstavnicima crnogorskih medija istakla je da je važno ojačati bilateralnu saradnju na svim nivoima i najavila još velikih investicija.

Osvrnula se i na činjenicu da su tokom pandemije dvije zemlje pomagale jedna drugoj u rješavanju problema sa prevozom građana koji nijesu mogli da se vrate kući nakon uvođenja zabrana. Crna Gora je u tom trenutku omogućila da 800 turskih državljana ode kući, dok je Turska pomogla da ovdje dođe 150 naših građana kada nije bilo letova.

– Turska podržava svoje kompanije da investiraju u inostranstvu, a to je dobro i za vašu zemlju i za nas – kazala je ambasadorka i dodala da svi očekuju jaču ekonomsku saradnju.

Ambasadorka je kazala da Toščelik neće napustiti Crnu Goru i da se nada da će pregovori kompanije sa resornim ministarstvima uroditi plodom.

– To je svjetski poznata firma i neće ostaviti fabriku. Ovo je važna investicija i Toščelik je jedna od poznatijih svjetskih kompanija. Njihovo prisustvo je dobro za Crnu Goru i želimo da nastave sa radom. Toščelik ima veliki doprinos za crnogorsku ekonomiju ne samo po pitanju zapošljavanja, a veoma je važno da 280 radnika nastavi da radi, već i zbog nacionalnig dohotka, rekla je ona. Savjet za ekonomsku saradnju sa Crnom Gorom čine predstavnici najvećih turskih kompanija koje djeluju i na ovim prostorima. Oni će povodom investicija imati sastanke sa predstavnicima crnogorske vlade.

Ambasadorka je kazala da je u Crnoj Gori registrovano 3500 turskih firmi od kojih je 400 aktivno. Zirat banka, Toščelik, Turkiš erlajnz, Port of Adria, Net holding, Sandzakli grupa, Gintaš… samo su neka od imena koja imaju renome u svijetu a djeluju i u Crnoj Gori.

Istakla je da je sve više firmi zainteresovano za rad u Crnoj Gori, a izdvojila je prošlonedjeljnu posjetu Danilovgradu sa firmom koja je zainteresovana za proizvodnju organske hrane.

– Veliki dio firmi koje su gradile Portonovi su bile turske i ovdje je radilo 2000 naših radnika – kazala je ona i naglasila važnost rada fondacije TIKA, poznate po donatorskom radu i stvaranju kulturnih mreža, a veoma je prisutna u crnogorskoj javnosti.

Kazala je da se Crna Gora reklamira kao turistička destinacija u Turskoj, kao jedno od najljepših mjesta na svijetu, a preporučuju je za medeni mjesec ili za kupovinu nekretnina, „kako bi se našao mir i pobjeglo od gužve“.

Kako je istakla, Turci Crnu Goru vide kao mirnu i prijateljsku zemlju i zato su spremni da ovdje pokrenu biznis.

Izvor: Pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *