Nissan ulaže 1,4 milijardi dolara u fabriku baterija i e-vozila

Dodajte komentar

Nissan Motor Corporation Britanija najavio je da će s kineskim partnerom, kompanijom Envision ASEC, uložiti 1,4 milijarde dolara u izgradnju giga fabrike baterija za električna vozila u Sunderlandu, u sjevernoj Engleskoj, i u proizvodnju novog električnog modela automobila.

Kapacitet fabrike će biti 100.000 jedinica godišnje, odnosno isti kakav je ranije ove sedmice najavio francuski rival Renault, također u partnerstvu s Envisionom, koji je specijalizovan  za tehnologiju proizvodnje baterija, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Suočeni s najkorjenitijim tehnološkim zaokretom u jednom vijeku, titani u automobilskoj industriji se utrkuju da osiguraju ponudu baterija blizu fabrika u kojima će se proizvoditi ekološki čistija električna vozila budućnosti.

Odlukom o učešću u izgradnji fabrike od 9,0 GWh, Nissan cementira posvećenost Velikoj Britaniji pet godina nakon referenduma o Brexitu, koji je prijetio da blokira pristup ostatku evropskog tržišta.

Nova generacija potpuno električnih vozila

Investicija Nissana, njegovog kineskog partnera i lokalne vlade Sunderlanda otvorit će 6.200 radnih mjesta u toj fabrici u sjevernoj Engleskoj i u lancu britanskih dobavljača.

“Nissanova najava da će u Sunderlandu izgraditi pogon za novu generaciju potpuno električnih vozila, pored nove fabrike gigakompanije Envision AESC, veliko je izraz povjerenja u Veliku Britaniju i u naš visokokvalifikovani kadar na sjeveroistoku zemlje”, naveo je britanski premijer Boris Johnson u saopštenju.

Nissan će potrošiti do 423 miliona funti na proizvodnju potpuno nove generacije električnih crossover vozila u fabrici u kojoj već proizvodi električne modele Leaf i crossover SUV Qashqai.

Svjetske sile pokušavaju smanjiti emisiju ugljika iz motora s unutrašnjim sagorijevanjem, a Velika Britanija se obavezala da će zabraniti prodaju novih dizel i benzinskih automobila od 2030. godine.

Izvor: Aljazeera Balkan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *